Hamnarbetarförbundet fyller 40 år

En av Sveriges få radikala och demokratiska fackföreningar, Svenska Hamnarbetarförbundet, fyller idag 40 år. Det är något som man firar i de svenska hamnarna.

Svenska Hamnarbetarförbundet fyller 40 år. Tårta laget runt!

Måndagen den 5:e mars firar Svenska Hamnarbetarförbundet 40-årsjubileum. Det har alltså gått fyra decennier sedan hamnarbetare från hela Sverige beslutade att bilda ett eget, oberoende fackförbund och dömdes ut av en hel anhopning självutnämnda experter inom och utanför fackföreningsrörelsen. Hamnarbetarförbundet skulle bli en ”dagslända” som skulle kollapsa inom några månader eller möjligtvis ett par år.

Så var står vi då idag? Svenska Hamnarbetarförbundet har i skrivande stund kvar samma traditionella, men numera tämligen unika, stadgar som var så avgörande för grundarna 1972. Vi är demokratisk fackförening, där alla lokalavdelningar har mycket stort självbestämmande och där medlemmarna själva genom omröstning avgör vilka uppgörelser med arbetsgivarna som ska accepteras respektive förkastas och när och hur strejkvapnet ska användas. Vi är en partipolitiskt oberoende fackförening som dock aldrig varit rädd för att ta ställning för arbetarklassen och praktisera solidaritet, lokalt såväl som internationellt. Vi är en fackförening utan avstånd mellan medlemsbas och ledning, där alla förtroendevalda väljs direkt av medlemmarna och kan avsättas av desamma. Företrädare erhåller arbetarlöner, inga fallskärmsavtal eller dryga arvoden.

Svenska Hamnarbetarförbundet är idag majoritetsorganisation bland Sveriges stuveriarbetare, trots att vårt fackförbund genom åren kämpat under extremt hårt tryck från såväl arbetsgivarna, Transport och politiker som åtminstone periodvis gjort sitt yttersta för att framtvinga organisationens upplösning. Ännu är vi inte en avtalsbärande facklig part inom stuveribranschen men även detta historiskt unika genombrott närmar sig alltmer.

Den 5:e mars firar förbundet sin historia och den kultur av facklig kamp som fortfarande är högst livaktig längs landets kajer. Därför bjuds alla hamnarbetare runtom i landet på jubileumstårta.

Läs mer:

Hamnarbetarstrejken 1969
Hamnarbetarstrejken 1974

Hamnarbetarstrejkerna 1969, -74 och -80.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements