Carl Bildt och Putins valfusk

Tusentals rapporter om valfusk har inkommit i samband med presidentvalet i Ryssland. Ryska och internationella valobservatörer är också överens om att valet inte gick rätt till. Nu uppmanar Östgruppen Sveriges utrikesminister Carl Bildt att inte erkänna Vladimir Putin som legitimt vald president.

– Carl Bildt bör vara tydlig med att Sverige står på demokratins sida och inte accepterar valfusk, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Den ryska valövervakningsorganisationen Golos har registrerat mer än 3000 klagomål på genomförandet av valet. En del av valfusket finns dokumenterat på film. Absurda resultat från vissa regioner tyder också på uppenbart fusk. I delrepubliken Tjetjenien uppges till exempel 95 % av de röstberättigade ha deltagit i valet, varav 99,76 % lagt sin röst på Putin, enligt det officiella valresultatet.

De internationella valobservatörerna från OSSE kritiserar också valet. OSSE konstaterar bland annat att Vladimir Putin favoriserats av ryska massmedier inför valet och att stora brister förekommit vid rösträkningen.

Trots den omfattande kritiken säger Carl Bildt i en intervju med SVT att Sveriges regering kommer att gratulera Putin till segern.

– Om Bildt sänder gratulationer till Putin legitimerar han fusket och sviker därmed alla dem som nu engagerar sig för demokrati i Ryssland. Han visar i så fall än en gång att Sveriges regering inte vågar stå upp för de mänskliga rättigheterna när det är Ryssland statsledning som kränker dem, säger Martin Uggla.

Oavsett vad den lilla tankesmedjan/organisationen Östgruppen säger är det nog oundvikligt att Sverige erkänner Vladimir Putin som Rysslands president. Jag misstänker att respekt för demokrati, val, mänskliga rättigheter och annat väger mycket lätt i en regering som aktivt hjälper en diktatur som Saudiarabien.

Det finns säkert också andra problem som kan uppstå om Sverige inte erkänner Putin som Rysslands president och som jag ser det måste det föreligga extrema omständigheter för att Putin inte ska erkännas. Sådana omständigheter föreligger inte. Valfusk i ett land som knappast är en demokrati är knappast så allvarligt i diktaturkramaren Bildts ögon.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Allfons Mållgan

  Så länge det föds statschefer i Sverige så kan svenska regeringar definitivt inte klaga på ev valfusk i andra länder.

 • ”Om Bildt sänder gratulationer till Putin legitimerar han fusket ”. Är det ni som ska avgöra   om valet är legitimt eller inte? Eller C. Bildt? Ni lär vara vänstersinnade men hur kommer det sig att ni hatar Putin som har fått stöd av majoriteten av ryska folket, vars levnadsförhållanden är allt annat än flotta? Förstår ni inte att ni medvetet eller inte solidariserar er med Biden som när han besökte Ryssland för några månader sedan varnade Putin för att delta i presidentvalet och hotade med ”folklig resning” om denne vägrade lyda hans order? 

  • Nej, Man kan ha samma åsikter utan att ha samma motiv eller samma utgångspunkter. Man kan komma till samma slutsatser utan att dela ståndpunkt eller analys.

   Valfusk är uppenbart. Det råder inget tvivel om det.

   Östgruppen är knappast vänster utan snarare liberal skulle jag tro. För det verkar ju var dem du tilltalar mend et är ju rätt dumt att göra det här på min blogg. De kommer inte att svara här. Jag däremot är vänster och mer tveksam till Östgruppens krav.

  • När det visar sig att 99.99% av invånarna i Tjetjenien röstar och att 99.99% av dem röstar på Putin torde det vara ganska uppenbart att det handlar om valfusk.

   Att Putin nog skulle ha vunnit även utan detta valfusk är en annan sak.