Tata Motors – budgivare på Saab?

Tata Motors är Indiens största biltillverkare och en av världens 20 största biltillverkare med fabriker i Indien, Argentina, Sydafrika, Thailand, Storbritannien med flera länder. Företaget är dessutom världens fjärde största lastbilstillverkare och världens näst största busstillverkare. Vi pratar alltså om ett jätteföretag. Når helt annat än Mullers hemmasnickrande fiffelbolag.

Tata Motors som är ett börsnoterat företag är dock majoritetsägt av Tata Group som i sin tur kontrolleras av Tata Sons. På samma vis som familjen Wallenberg kontrollerar sin stora företagsgrupp via stiftelser gör också familjen Tata det då stiftelser kontrollerar Tata Sons. Tata Sons startades som ett handelsföretag av Jamsetji Tata år 1868. Då handlade företaget främst med bomull och textilier. Familjen Tata är av persiskt ursprung och tillhör Parsi-minoriteten i Indien som främst bor i Mumbai. De är anhängare av den gamla persiska religionen som brukar kallas zoroastrianism och kom en gång till Indien som politiska/religiösa flyktingar kan man säga.

Total finns det cirka 425 000 anställda i Tata Group och företagsgruppen omfattar förutom bilindustri också en lång rad dataföretag, kemiföretag, livsmedelsföretag, affärskedjor, handelsföretag, konsultföretag, ingenjörsföretag, hotell, resebyråer, elföretag, energiföretag, stålverk, serviceföretag och finansbolag. Ett konglomerat som omspänner det mesta alltså. Bland mer kända varumärken för oss i väst märks Tetley (te, Tata är världens näst största teföretag och ett av de större kaffeföretagen) och Tata Steel (som äger flera stålverk i Europa, Hoogovens och tidigare British Steel) förutom Jaguar och Land Rover då.

Men åter till bilindustrin. Tata startade lastbilstillverkning 1954 i samarbete med Daimler-Benz AG (Mercedes). Först 1991 började man tillverka personbilar. 2004 köpte man Daewoos lastbils- och busstillverkning, 2005 spanska Hispano Carrocera och 2008 Jaguar Land Rover inklusive varumärket Daimler. Man samarbetar med Fiat och brasilianska Marcopolo i joint ventures. Tata Motors har idag omkring 50 000 anställda.

Nu verkar det alltså också som om man är intresserade av att köpa upp Saab Automobils konkursbo. Fast Tata själva dementerar.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: GP1, 2, E24_1, 2, 3, SVD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements