Garberg – segelduksmakare, redare och grosshandlare

Del 2 av 5 i serien Gävles handelshus på 1700-talet

Familjen Garberg var ursprungligen från Sala men Anders Garberg (1707-1767) kom själv som tolvåring från Sala till Gävle och upptogs av okänd anledning som barn i huset hos handelsmannen Fredrik Ennes (1682-1753). 1736 fick han burspråk och blev sedermera grosshandlare. Han blev rådman i Gävle, medlem av Handelssocieteten och ledamot av De 24 äldste. Blev också kompanjon med Fredrik Ennes. Vid den senares död blev han också delägare i Brynäs herrgård. Anders Garberg gifte sig med Barbro Magdalena Ennes (1712-77) i hennes andra äktenskap, dotter till Fredrik Ennes. Vid sin död ägde Anders Garberg lite över hälften av Brynäs herrgård.

Carl Anton Garberg (1752-1801), son till Anders Garberg, var redare, segelduksfabrikör och grosshandlare samt ordförande i De 24 äldste. Han övertog faderns grosshandelsfirma samt startade redarverksamhet. Köpte 1774 Nils Ambergs segelduksfabrik och blev ägare till Brynäs herrgård efter att ha ägt den ihop med sin morbror Petter Ennes (1714-97).

Redan 1776 förstördes dock segelduksfabriken i en av de stora bränderna som drabbat Gävle, men han fick ihop nytt kapital och lät bygga upp den på nytt så snart som det bara gick. Det fanns nya pengar att tjäna bara vävarna kom igång och arbetade igen. Inbördeskriget i USA gynnade sjöfarten i världen  och 1784 hade Garberg 30 vävstolar igång. Verksamheten gick bra. Linet köpte han från Hälsingland. Carl Anton Garberg var gift med Brita Elisabeth Bjurberg (1747-1818) som drev segelduksfabriken vidare vid makens död tillsammans med de omyndiga sönerna Anders Garberg d.y. (1781-1826) och Anton Fredrik Garberg (1783-1836).

Anders Garberg d.y. var precis som fadern ledamot av De 24 äldste. Tillsmmans med brodern och moderna övertog han faderns handelsfirma. Han var ägare till Stenbäcks lantegendom, och som vinterbostad förvärvades Östanbäcks egendom.  Han var gift med Carin Sehlberg (1787-1859).

Anders Garbergs och Carin Sehlbergs son Wilhelm Garberg (1812-45) drev en liten linnéfabrik och deras dotter Carolina Garberg (1806-72) var gift med Gustaf Adolf Elfstrand.

1832 grundade Anton Fredrik Garberg en linnefabrik för damast och drällvävnader. Han ägde Brynäs herrgård och tog där emot artister, författare och musiker, var stor mecenat och konstsamlare. Dessutom var Anton Fredrik Garberg ordförande i drätselkammaren och ledamot av De 24 äldste. Han var gift med Gustava Ennes (1794-1873), dotter till Pehr Ennes som i sn tur var sonson till Fredrik Ennes. Efter svärfaderns bortgång flyttade familjen Anton Fredrik Garberg till Ennes hus, nuvarande stadshuset i Gävle.Vid makens död övertog änkan Brynäs herrgård men 1854 sålde hon den till Robert Rettig.

Axel Garberg (1827-1874), en av sönerna till Anton Fredrik Garberg ska ha kallat sig ”le comte de Brynaes”, greven av Brynäs, när han umgicks med aristokratin i Frankrike och Italien. Lärare i franska och tyska vid Gävle läroverk på 1860-talet och lektor från 1869 till sin död. Inrättade genom testamente en stipendiefond som uppmuntran i första hand för de av skolans elever som var duktiga i franska. Axel var intresserad av teater och amatörskådespelare. Han var också konsul – först för Spanien, sedan för Frankrike.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Gävles handelshus på 1700-taletBrändström – spannmålshandel och rederi >>
Advertisements
  1. Pingback: Hillman | Svensson