Saudiarabien: Ett år utan rättvisa

– Att hålla människor fängslade i ett år bara för att de har haft för avsikt att protestera är totalt samvetslöst. Men det är precis vad de saudiarabiska myndigheterna har gjort i säkerhetens namn, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

De sex männen som greps i mars 2011 är Khaled al-Johani, Fadhel Nimr Ayed al-Shammari, Bandar Muhammad al-Utaybi, Thamer Nawaf al-Ezi, Muhammad al-Wad’ani och en man som troligtvis heter Ahmed al-Abdul Aziz. Fem av dem har med stor sannolikhet varken åtalats eller ställts inför rätta sedan de greps. Khaled al-Johani är den ende som har ställts inför rätta, i februari i år. Rättegången fortsätter dock i april.

Vid rättegången läste åklagaren upp anklagelserna mot honom, bland annat att han gett sitt stöd till demonstrationen och att han talat med utländska medier ”i syfte att skada Saudiarabiens rykte”.

Amnesty International har fått information om att minst en av männen har torterats och nekats vård för sina skador. Han ska även ha nekats sömn i tre dagar och fått kallt vatten på sig om han somnade.

– Myndigheterna måste genast undersöka rapporterna om tortyr och annan misshandel och se till att de ansvariga ställs inför rätta, säger Philip Luther.

Amnesty International kräver att de saudiarabiska myndigheterna omedelbart och villkorslöst släpper Khaled al-Johani och övriga fångar som enbart sitter fängslade för att de har använt sin yttrandefrihet. Övriga fångar bör släppas om de inte åtalas för lagbrott. Det är i så fall viktigt att rättegångarna är rättvisa och sker enligt internationell praxis.

Svensson/Amnesty

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Parkstugan, Moberg, Röda Lidköping,
I media om svenskt stöd till diktaturens Saudiarabien: DN1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, AB1, 2, SVT1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!