Galen USA-soldat massakrerar civila i Afghanistan

Den 38-årige soldaten som var placerad på en närliggande amerikansk militärbas, gick till attack mot invånarna i två byar i distriktet Panjwai i provinsen Kandahar. 16 människor dödades och vissa av kropparna brändes. Nato har uppgett att massakern kommer utredas och amerikanska myndigheter hävdar att soldaten handlat på eget bevåg.

– USA måste omedelbart ta ansvaret för en oberoende, trovärdig och transparent utredning av attackerna som ledde till 16 civilas tragiska död, däribland kvinnor och barn, säger Sam Zarifi, chef för Amnesty Internationals Asienavdelning.

Den rådande bristen på ansvarstagande göder den allmänna uppfattningen att internationella styrkor inte gör tillräckligt för att säkerställa det afghanska folkets välbefinnande. Det göder också uppfattningen att internationella styrkor står över lagen och inte kan krävas på ansvar för sina handlingar, framför allt när det kommer till civila dödsoffer. Detta är en uppfattning som förstärks av talibanstyrkornas, och andra militanta gruppers, propaganda, fortsätter han.

Enligt FN-organet UN Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) dödades 3 000 civila under 2011. Afghanska och internationella styrkor anses ansvariga för 14 procent av dessa dödsoffer, de flesta till följd av flyganfall eller nattliga räder i bostadsområden.

– Talibanerna och andra rebellgrupper är ansvariga för merparten av alla civila dödsoffer i Afghanistan, det ursäktar dock inte det bristande ansvarstagandet och uteblivna ersättningar för de dödsfall som orsakats av Nato och afghanska regeringsstyrkor, säger Sam Zarifi.

Oavsett vem som är ansvarig för huvuddelen av offren är huvudproblemet själva ockupationen. Det är den som är orsaken till att det är krig i området och att kriget har de våldsamma följder det har. Utländska ockupationstrupper kan inte råda bot på problemen i Afghanistan. Därför borde ockupationen avslutas. Utan ockupation blir det färre dödsoffer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • gertkvist

    Låt mig gissa att Zaramis kommer att protestera mot eventuella beslut om dödsstraff från amerikansk sida. Damned if you do, damned if you do not do …

    • Givetvis. Dödstraff löser inget. Killen har begått sitt brott. VI kan inte göra det ogjort. FInns ingen anledning att bete sig lika danta mot honom.