Kritiska poliser hotas av andra poliser

Detta är kanske en sak som är okänd för många människor i Sverige, men för den som följt och studerat den svenska polisen under en längre tid är fenomenet ganska välkänt. Att poliser som uttrycker kritik mot den egna organisationen hotas och förföljs av andra poliser alltså. Exempelvis förekom det flitigt att poliser med en kritisk syn på hur Göteborg 2001 sköttes av polisledningen på olika sätt bestraffades och hotade.

Ett särskilt allvarligt fall gällde en polis som i polisförhör pekat ut kollegor för ett misstänkt brott. När det blev rättegången tog han tillbaks utpekandena. Anledningen till det var att människor hade förstört fönster på hans hus och hotat familjen. Det råder ingen tvekan om att det handlar om att andra poliser gjorde dessa saker. Attackerade hans hus, hotade honom och hans familj alltså.

För mig kommer inte Kalibers avslöjande som ska sändas idag om dess missförhållanden som en överraskning. Jag har sett det förut, men det är mycket bra att Kaliber lyfter upp frågorna i ljuset så att även fler än oss som följer polisens arbete vet om problemen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements