Psykiskt sjuk mördare – men Ranstorp vet bättre

Seriemördaren i Toulouse som mördat 2 män av arabisk härkomst, 1 svart man, 3 judiska barn och 1 judisk man är av allt att döma störd på något sätt. Sannolikt psykiskt sjuk. Han är också, av allt att döma, troende muslim. Fundamentalist kanske, psykiskt störd garanterat. Och högerextremist förstås. Det är ju vad muslimska fundamentalister är.

Men Magnus Ranstorp vet bättre. Det handlar om en hårdför medlem i Al-Qaida. Det vet Ranstorp. Det hela är typiskt för Al-Qaida. Det är Ranstorp säker på. Den ena halvan av ståuppkomikerparet Magnus och Magnus slår till igen. En uppenbart ensam seriemördare är enligt Ranstorp ett klassikt exempel på välplanerade terrordåd av Al-Qaida (som ju i verkligheten knappast finns). Fast Ranstorp kanske menar att om man är psykiskt sjuk så är man automatiskt medlem i Al-Qaida. Oavsett vad han menar så är det bara trams och dumheter.

Mördaren har varit i Afghanistan, han har sannolikt haft kontakter med muslimska fundamentalister och han är sannolikt psykiskt sjuk. Så långt är nog Ranstorp och jag överens. Men mer än så, knappast. Dåden i Frankrike är dåd utförda av en sjuk människa, en människa av samma typ som Breivik, men denna gång med annan inspiration. Inte fascism, islamofobi och högerextremism utan religiös fundamentalism och högerextremism. Lika förskräckligt och fruktansvärt båda två, både orsakerna och dåden.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Bra skrivet, ogillar dock liknelsen med breivik – tycker inte att det finns många likheter mellan Merah och Breivik. Läs gärna mina kommentarer; befann mig i Oslo 22 juli 2011 och är numera bosatt i Toulouse. http://www.shakeandbake.blogg.se.

 • Epistemologen

  Hur kan denne islamist  Mohammed Merah vara högerextrem när han anför samma skäl för sitt agerande som brukar höras från vänsterhåll.
  1. Att straffa fransk militär för dess operationer utomlands.
  2. Att hämnas brott som palestinska barn har utsatts för.
  Detta är samma tankegods samma förvridna världsbild (där västvärlden står för all tänkbara ondska) som brukar höra från vänsterhåll.

  • Därför att religiösa extremister är högerextrema. Viktiga värden för SD. Renhet (kulturellt), nationalism, nationens renhet, familjen, att kvinnan är underordnad, ordning. Exakt samma saker är viktiga för fascsister. Det är högerextremt.

 • Johnny

  Typisk vänsterextremist skulle jag vilja säga, en vänsterfascist som AFA fast värre.

 • Pingback: 4 svenskar dömda för terrorbrott | Svensson()