Spelautomater – inkomstkälla för gangstergäng

Illegala spelautomater är en stor källa till inkomster för vissa kriminella nätverk i Sverige. Exempelvis var det kriminella nätverket kring Rade Kotur (RK) uppbyggt kring illegala spelautomater. Efter konflikter med andra nätverk i branschen, exempelvis nätverken (nätverket) kring Ratko Djokic, Arkan, Dragan Joksovic och Milan Sevo, och ett antal mord och grova våldsbrott så förlorade RK både mot polisen och de andra nätverken. En konkurrent till RK var Adonbolagen, men det är oklart hur stor, om någon, inblandning detta bolag och människorna runt det har när det gäller illegala spel.

Däremot är det troligt att kriminella nätverk som Naserligan, K-falangen och M-falangen kan ha intressen i den illegala spelbranschen förutom de nätverk som redan nämnts. Illegala spelautomater är en verksamhet som omsätter stora belopp varje år:

Upprörande är emellertid att en annan typ av automater som vare sig riksdag eller regeringen har godkänt sedan lång tid florerar på den svenska marknaden. Jag tänker här på de illegala spelautomaterna som omsätter kanske 2–3 miljarder kronor varje år.

Det är här fråga om automater som inte är underkastade några som helst regler eller kontroller av till exempel insatser och vinster. Det är automater som sätts ut på ställen där potentialen till höga vinster utgör det enda rättesnöret och där intresset av att deklarera inkomsterna är obefintligt. Automaterna placeras ut i kiosker, jourbutiker, pizzerior med mera. Enligt vår erfarenhet är koncentrationen av automaterna som störst i storstadsregionerna samt i Västra Götaland och Värmland. Minst är förekomsten av automater i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län, vilket främst beror på att det i dessa regioner ännu inte finns särskilt många lokala utställare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements