Inte rätt att utesluta Sverigedemokrat ur facket

Jag har inte mycket till övers för sverigedemokrater, jag har inte mycket förståelse för deras politiska åsikter och deras korporativa idéer är inget som överensstämmer med min syn på fackföreningar. Trots detta tycker jag att alla arbetare, oavsett politisk åsikt och politiska uppfattningar har rätt att vara med i facket. Arbetare kan ha många olika uppfattningar men de har i realiteten samma intressen gentemot arbetsköpare och chefer.

Dessutom, om sverigedemokrater kan uteslutas ur facket (i det aktuella fallet ur Transport) av politiska orsaker kan även andra råka ut för samma sak. Det beror på vem som styr och ställer i facket vem som blir utesluten. Sådant är inte acceptabelt. Är man arbetare ska man kunna vara med i den organisation som ska ta till vara arbetarnas intressen (tex att bekämpa sån skit som arbete utan lön). Tyvärr fungerar det ofta inte så i Sverige, facket tar ofta tillvara socialdemokraternas politiska intressen framför arbetarnas och det är ett problem.

Med min syn på facket och arbetares rättigheter är det inte acceptabelt att arbetare som har fel politiska åsikter uteslut. Detta oavsett om de är sverigedemokrater eller kommunister (på 1930-talet uteslöts kommunister ur facket på samma grunder som det sker med sverigedemokrater idag).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Nu är det här en snubbe som är förtroendevald vilket gör det till nåt annat än nån som röstar på SD eller nån som ”bara” är med i SD. Det är ganska stor skillnad. Ska man få vara med i Svenskarnas Parti? ND? Riksfronten (när den fanns)?

    • Att han är aktiv sverigedemokrat gör ingen skillnad. Självklart kan man vara med i vilket parti som helst så länge man kämpar solidariskt för arbetarnas kollektiva rättigheter. Jag, när jag var fackligt aktiv, har själv använt nazister som strejkvakter. Genom att inkludera dem i arbetargemenskapen kunde jag sen så dem bort från sin nazistiska och rasistiska åsikter. Det är en mycket bättre väg än att utesluta dem.

      Min farfar var förtroendevald för kommunisterna. Han uteslöts och förlorade sitt jobb. Familjen sin försörjning. Det är inte okej.