Rimliga sänkningar av straffen för narkotikabrott

Sedan i somras har Högsta Domstolen sänkt straffet för narkotikabrott avsevärt. Det senaste är en sänkning av straffet vad det gäller langning av ecstasy (MDMA). En man fick sitt straff fastställt till 3 år fängelse för handel med ecstasy som enligt domen inte ska betraktas som speciellt mycket farligare än amfetamin. Tidigare har man sänkt straffet när det gäller en rad andra droger:

Sedan juni 2011 har Högsta domstolen i flera domar sänkt straffen för narkotikabrott.
Två män som i hovrätten dömts till 14 års fängelse för att ha sålt den centralstimulerande drogen mefedron fick då straffen sänkta till 4 år.

I oktober ändrade HD straffen för en man och en kvinna som hade sålt drogen MDPV. I hovrätten hade de fått 8 och 7 års fängelse. I HD fick de 1,5 respektive 1 år.

[…]

I några fall har straffen sänkts eftersom de dömda själva är missbrukare som i första hand har sålt till sin bekantskapskrets.

Domarna kommer att få mycket stor betydelse, bland annat för hur många fångar som i framtiden kommer att sitta i svenska fängelser.

Domarn har  sänkts utifrån en bedömning av hur farliga drogerna kan anses vara, men framförallt utifrån oom de ingår i en organiserad verksamhet eller inte. Vad som återstår i form av sänkning av straff är sänkningar av straffen för cannabis. Dessutom borde innehav för eget bruk avkriminaliseras, ersättningsbehandlingar för heroinmissbrukare bli det normala liksom legala sprutor. Kat borde också avkriminaliseras. Om de ändringarna gjordes skulle Sverige tillsammans med de lägre straffen snart ha en modern och fungerande narkotikapolitik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements