Rättegång i stor kokainhärva

En 55-årig lärare från Göteborg som mest är känd som äventyrare och ensamseglare greps den 4 juni 2010 i Västindien av fransk tull personal från Martinique. Han greps med 1,4 ton kokain ombord på sin segelbåt och står nu inför rätta för detta tillsammans med ytterligare 7 personer. Mannen är officiellt som ägare till ett företag i den maritima branschen, som bland annat skall syssla med reparationer och nybyggnationer men har en del skulder och minst en konkurs bakom sig. Han bor i Flatås i Högsbo. Enligt åklagaren har han genomfört liknande seglingar tidigare:

Enligt åklagarnas förundersökningen hade dock den 55-årige göteborgaren genomfört åtminstone en Atlantaseglingar dessförinnan, med knark i lasten.

Det var i augusti 2008, som närmare 10 kilo kokain påträffades i en båt som låg förtöjd i centrala Göteborg.

55-åringen har erkänt de delar av anklagelserna som omfattar honom.

Som ledande för ”ligan” utpekas en 39-årig multikriminell man från Stockholmstrakten, Jonas Oredsson. Han är tidigare dömd för omfattande brottslighet, framförallt för en rad bankrån:

Den 3 januari 1992 rånade han med en kumpan ett postkontor i Kristianstad där bytet blev 60 000 kronor. Oredsson greps dock och dömdes till 3 års fängelse. Under en permission i början av 1993 rånade han en sparbank i Östra Ljungby. Han greps igen men i slutet av mars 1993 fritogs han från Hällbyanstalten av en person med ett avsågat hagelgevär. En vecka senare rånade de två sparbanken i Nykvarn på 2,5 miljoner kronor. Han reste sedan utomlands men kunde gripas på nytt.

I juli 1994 hade han avtjänat sitt fängelsestraff men i september samma år rånade han med en kumpan SE-bankens kontor i Järna på 475 000 kronor. I maj 1995 dömdes Oredsson för de tre bankrånen till sju års fängelse. Oredsson överklagade domen till hovrätten men vid hovrättsförhandlingen blev han fritagen av en man på motorcykel. Tre veckor senare var Oredsson med när Sparbanken och Handelsbanken i Gustavsberg rånades. Oredsson kunde gripas en tid därefter och dömdes till ytterligare fem års fängelse.

Det mest spektakulära fritagandet skedde i samband med en permission i januari 2001. Tillsammans med tre vårdare valde Oredsson att besöka en bilaffär i Nyköping. På väg ut från bilhallen fritogs han under vapenhot från en man i en Saab 9000. Flykten varade den gången i 11 dagar och när han greps fick polisen även fast en man som varit efterlyst för ett mord i Eskilstuna 1996.

De inblandade i den kokainhärva som nu går till rätten beräknas ha tjänat 114 miljoner kronor på kokainhanteringen. Åklagarna har bland annat beslagtagit ett hus i Spanien, en lyxbåt och flera sportbilar, för att säkerställa de misstänkta återbetalningsmöjligheter i händelse av en fällande dom:

Narkotikahandeln har förgreningar över tre kontinenter, Sydamerika, Nordamerika och Europa. Ligans arbete beskrivs som mycket avancerat. Pengar har placerats i bolag på bland annat Jersey, Malta och Jungfruöarna.

–?Det är oerhört professionellt upplagt. De har gjort allt för att dölja kontakter och transaktioner, säger Karin Bergstrand.

Personerna i ligan har bland annat kommunicerat via e-postkonton som alla har haft lösenordet till. I stället för att skicka meddelandena har de sparats som utkast. Sedan har nästa person kunnat logga in och läsa.

Hela härvan rullades upp eftersom den misstänkte huvudmannen är en av de strategiska personer som Rikskriminalen har särskild uppsikt över. Han bedöms som mycket professionell och i vissa lägen farlig. Utöver bankrånen har han vid tre tillfällen fritagits av beväpnade medhjälpare.

År 2007 emigrerade mannen till Spanien, men den svenska poli­sen har fortsatt att bevaka honom. Det visade sig att mannen levde ett extremt lyxliv i Spanien och även i Colombia. På papperen har alla tillgångar som bilar, båtar och hus ägts av släktingar till mannen. Men åklagarna anser sig kunna bevisa att det är 39-åringen som är den verklige ägaren.

Troligen kommer fler av de nu åtalade att senare, dvs efter den svenska rättegången, ställas inför rätt i Spanien som misstänkta för penningtvätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Rättegång i stor kokainhärva”

Kommentarer inaktiverade.