Det rasistiska USA

Nyligen stod jag på perrongen under State Street i centrala Chicago för att ta den röda linjen i stadens metronät (”L”) norrut. På den sida av perrongen jag stod var det 90  procent vita människor. Chicagos Northside är som Östersjön flyttad till USA. Det är polacker, tyskättlingar, svenskättlingar, finskättlingar, ryssar, judar, ättlingar till andra skandinaver och britter för hela slanten.

På andra sidan perrongen, väntande på tåget söderut var det istället 90 % svarta. I söder ligger de stadsdelar där de fattiga svarta som flyttade från USA:s sydstater bor.

USA är ett mycket segregerat samhälle och Chicago en mycket segregerad stad. Det är ett utslag eller konsekvens av den latenta rasism som finns i landet. Den rasism som ständigt leder till olika typer av övergrepp mot svarta.

Det senaste var en dödsskjutning av en svart tonåring. En dödsskjutning som utfördes av en privatpolis, en vakt med skjutvapen. Vad det verkar så sköts han helt utan anledning. Den händelsen visar alltså inte bara rasismen i det US-amerikanska samhället utan också på problemet med privatpoliser med dålig utbildning och brist på kontroll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

23 Replies to “Det rasistiska USA”

 1. Kan ju upplysa om att det finns en annan sida som verkar mer troligt med tanke på ett inspelat 911-samtal. Man hör att en man skriker på hjälp ganska länge, innan man hör ett skott. Det stämmer mycket bättre in med Zimmermans och det tidigare vittnet som uppgav att Zimmerman blev misshandlad och sköt i nödvärn.

  Att vittnet senare ändrade historia efter påtryckningar är sorgligt och visar ju bara i vilket sjukt samhälle vi lever i. Det är inte längre sanningen som ska fram, bara om den är positivt gentemot minoriteter.

  1. I de inspelade samtalen säger polisen uttryckligen, *uttryckligen*, till Zimmerman att _inte_ förfölja Martin. Likförbannat gör han det. Det finns inte ett uns nödvärn i det.

   1. För det första så var det inte en polis som Zimmerman pratade med, utan en 911-operator. För det andra så var det mera som upplysning: ”We don’t need you to [follow him]”. Det var alltså inte ”uttryckligen” och det var inte en direkt order att inte följa efter honom, som du hävdar.

    Zimmerman var i sin fulla rätt att patrullera sitt eget bostadsområde. Vad som hände mellan Martin och Zimmerman är för allmänheten ännu höljt i dunkel, men om polisen hade några bevis mot Zimmerman så skulle han sitta inlåst nu.

    1. Exakt, det fanns inte minsta orsak att förfölja honom och ändå gjorde Zimmerman det. Han hade inte mer rätt att ”patrullera sitt bostadsområde” än Martin hade att vandra i det. Medborgargarden är förkastligt.

     Vidare har videofilmen från händelsen tydligt visat att Zimmerman och hans advokat ljugit om händelsen. Det är inte ett uns dunkelt.

     1. Har du en länk till videofilmen du pratar om?

      Det fanns definitivt en anledning att följa efter, han ville få honom gripen av polisen då han ansåg att han spanade in ställen att bryta sig in i. Annars skulle polisen kommit, satt upp en anmälan och inget mer hade hänt. Martin skulle i så fall bara komma tillbaka dagen efter och göra samma sak. Det ville Zimmerman motverka.

      Sen tycker jag det är helt upp till en själv att patrullera sitt bostadsområde om man anser att polisen inte sköter sig jobb. Man vill väl för sjutton kunna gå och lägga sig om natten och utan att behöva räkna med att bli rånad/bestulen? Om det är medborgargarden som behövs, då får det bli så.

      Med tanke på hur det ser ut i vissa delar av Sverige är det väl bara en tidsfråga tills något liknande uppstår här. Jag har själv funderat lite på någon tjänst som kan eskortera tjejer hem från krogen, eller hänga med på en joggingrunda så de slipper riskera att bli våldtagna etc.

     2. Du blir inte rånad och bestulen bara för att du väljer att trakassera, förfölja och skjuta andra som bor i samma område.

      Men ja, du har rätt i att liknande händer här. Lasermannen och Mangs var andra exempel på folk som vill mörda de med fel hudfärg.

     3. Ja, du är förmodligen samma skrot och korn som mördaren i Florida. Det fanns faktiskt ingen anledning att misstänka nåt alls. Det hade inte polisen gjort, det gjorde inte polisen. Det är inte förbjudet att gå i vilket område som helst och killen var ju där helt legitimt. Han hade i området att göra.

     4. Medborgargarden må vara hur förkastliga som helst, men den här typen av Neighborhood Watch är inte olagliga i Florida.

      Det finns tyvärr ingen videofilm av händelsen i sig. Det som finns är film från ett par övervakningskameror på häktet där man kan se att Zimmerman inte har något synligt blod på sig. Avsaknaden av blod på en grynig övervakningsfilm är inget bevis för att han ljuger om händelseförloppet.

     5. Eftersom inga medicinska undersökningar av Zimmerman har släppts så kan man inte uttala sig om innehållet i dessa eller huruvida de stärker Zimmermans utsaga eller inte.

     6. Det finns vittnen. De säger att det inte förekom nåt slagsmål (se länkarna jag postat). Inte heller finns några som helst fysiska bevis på att slagsmål förekommit.

      Och även om slagsmål skulle ha förekommit (vilket alltså motsägs av fysiska bevis och vittnen) så fanns det ingen som helst anledning att mörda pojken.

     7. Bara det att den här typen av medborgargarden är tillåtna säger en del om Florida, USA, segregationen och rasismen i landet.

  2. Enligt nyhetsmedia som jag läst i USA är det pojken man hör be om hjälp. Inte vakten. Jag har dock inte följt upp detta så jag vet inte om det är så eller inte.

   1. Jag lyssnade på dem själv, och visst var det lite otydligt men jag anser det högst tvivelaktigt att det är en 19-åring som skriker på det viset. Media i USA vet jag inte om det går att lita på, inte Mainstream media i alla fall. Det är samma som i Sverige, de faller för politiska korrektheten. Att de lyckas pressa ett vittne till att ändra historia är väl bara ett av säkert många exempel.

    1. Jag tror nog att New York Times och Wall Street Journal är att lita på. En ”liberal” och en stockreaktionär tidning. Dina konspirationsteorier är bara trams.

 2. Här är några trovärdiga länkar som slår undan benen på dumma konspirationsteorier. En obeväpnad ung man sköts av en sjölvutnämnd ”vakt” med skjutvapen. Med videon
  http://www.miamiherald.com/2012/03/28/2719868/network-broadcasts-surveillance.html#morer
  http://www.miamiherald.com/2012/03/17/2700249/shooter-of-trayvon-martin-a-habitual.html
  http://www.nytimes.com/2012/03/29/opinion/collins-more-guns-fewer-hoodies.html?_r=1&hp#
  http://www.miamiherald.com/2012/03/26/2719927/when-does-brawl-turn-into-deadly.html#morer

  Det hela säger också en hel del om de sjuka vapenlagarna i vissa av USA:s delstater.

 3. Vi vet inte vad som hände men det är troligt att pojken bjöd på motstånd. Högst troligt är också att Zimmerman inte agerat helt korrekt. Enligt mig känns han som en amatör men största problemet är motståndet mot väktare och polis. Var det Zimmerman som skrev stämmer hans historia troligtvis. Kom skriket från pojken är det riktigt skrämmande. Det är dock tragiskt att göra det till en rasistisk dödskjutning innan vi vet säkert vad som hände men vänster är snabba med att döma som vanligt.

  1. Zimmerman är ingen väktare, han var en självutnämnd vakt. Utan någon som helst utbildning eller någon som helst träning. Ett enmans medborgargarde.

   Det har inget med polis eller vakter att göra. Sen kan det finnas hat mot poliser och vakter också. Ofta finns det ett underlag för det. Men detta fall har inget med det att göra. Därför ska vi inte diskutera polis och vakter här.

   Det är fallet handlar om rasism, övervåld och US-amerikanska vapenlagar. Inget annat.

   I US-amerikansk media verkar inte finnas någon som helst tvekan om att det är pojken som vill ha hjälp och som hörs på inspelningen. Så sluta dumma er kring den frågan.

 4. Jag anser att diskussionen som åtföljer en händelse i Florida, USA inte direkt har med svenska problem att göra – USA:s problem är av en annan art – bakgrunden är att man hade slaveri i sydstaterna. En annan sak är att segregation finns i Sverige sedan lång tid tillbaka. Syftar på samernas situation = indianernas situation i USA respektive Latinamerika.

 5. Samerna lever inte segregerat från svenskarna. Samerna lever integrerat med svenskarna. De flesta lever i städer och ingen kan skilja dem från svenskar.

  Indianernas situation är dessutom olika i USA och i Sydamerika.

  Slaveriet är bakgrunden i USA, som ju också påpekas i den artikel som jag citerar och länkar till.

Kommentarer inaktiverade.