Misshandeln i Kortedala – bra inställning hos Göteborgspolisen

Allt oftare nuförtiden så är det poliser som säger det som politiker borde säga, poliser som för fram åsikter och förslag som politiker borde följa. Som exempelvis det som chefen för polisen i nordöstra Göteborg, Bertil Claesson, säger om den brutala misshandeln Kortedala Torg av en 61-årig man:

Överfallet på Kortedala torg är en typ av brott som Bertil Claesson sett flera exempel på under senare tid.

– Tyvärr tror jag det är en verklighet vi kommer att få leva med, som en följd av ökade klyftor i samhället. Rädda Barnen rapporterar om att vart femte barn i Sverige är fattigt. Varför tillåter vi det? undrar kommissarien.

När det gäller att ingripa vid pågående brott menar Bertil Claesson att man bör ingripa, men med försiktighet så att det inte blir fler brottsoffer. Men han menar att det kan räcka med ett rop på hjälp eller liknande för att stoppa en misshandel:

 Är man flera vuxna som ser det hända kan man ju göra något tillsammans. Det kan räcka att en ropar ”hjälp till här”. Självklart ska man omedelbart ringa polis, iaktta och vara beredd att vittna, säger Bertil Claesson, chef för polisen i Nordost.

Han poängterar att man inte bör kasta sig in i ett ingripande ensam.

– Gör man det får vi kanske två målsägande (brottsoffer) i stället för en.

Samtidigt har de som ingriper rätt att använda ganska mycket våld.

– De som hjälper en nedslagen man övertar hans nödvärnsrätt och får svara angriparna med det våld som krävs för att stoppa angreppet, säger Claesson.

Som tur vad går dock inte en mängd olämpliga människor i Sverige (en del olämpliga har dock skjutvapen, folk engagerade inom den organiserade brottsligheten) omkring med skjutvapen som i Florida i USA. Något som fått allvarliga följder. Göteborgspolisens chefsjurist Barbro Jönsson uttalar sig för sin del mycket bra om det förslag som ibland poppar upp om att det ska lagstiftas om att man måste ingripa mot ett brott som man är vittne till. Hon menar i praktiken att en sådan lag skulle bli kontraproduktiv:

Barbro Jönsson, chefsjurist vid polisen i Västra Götaland, tror inte på idén:

– Det blir ytterligare en regel som ser snygg ut på papperet. Det skulle strida mot alla principer att kräva att folk skall ingripa med risk för eget liv.

Det stora problemet är, menar Barbro Jönsson, att folk inte vill eller vågar vittna.

– Med en ingripandeplikt skulle de dessutom bli tvungna att neka till att ha varit på brottsplatsen för att inte bli straffade.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på “Misshandeln i Kortedala – bra inställning hos Göteborgspolisen”

  1. ”Allt oftare nuförtiden så är det poliser som säger det som politiker
    borde säga, poliser som för fram åsikter och förslag som politiker borde
    följa”

    Ja det är ju poliserna som är mitt ute i skiten och gör grovjobbet, och därmed har den riktiga erfarenheten i denna fråga …
    Politikerna snackar ju bara, så att säga.

    1. Vi är delvis överens på den punkten. Men viktigare tror jag det faktum är att polisen inte behöver ta politiska hänsyn av olika slag.

Kommentarer är stängda.