Rykten i Kina stänger internetsajter

Flera kinesiska internetsajter som exempelvis Kinas svar på Twitter, Weibo och Tencent, har stoppat kommentarer eller stängts ner för att förhindra ryktespridning om kuppförsök eller statskupp. Om det ligger nån sanning i rykten om kupp och militärfordon på väg in i Peking (Beijing) eller inte är naturligtvis omöjligt att veta, men rykten cirkulerar i alla fall:

Det har talats om ”militärfordon på väg in i Peking och något konstigt som händer i Peking”, skriver Nya Kina.

Ryktena stammar från dramat kring Bo Xilai, en politiker som tidigare tippades vara på väg att bli en av Kinas högsta ledare. Efter att häromveckan plötsligt ha fått sparken från sin post i Chongqing är Bo nu försvunnen.

Kuppryktena är centrerade kring Zhou Yongkang, landets säkerhetschef. Han är medlem i politbyråns ständiga utskott, den nio man starka gruppen som ses som Kinas verkliga maktcentrum.

Enligt DN ska också minsta sex personer ha gripits på grund av ryktesspridningen. Oavsett om det ligger nån sanning i rykten eller inte lär ju bara det faktum att de finns kunna påverka världens ekonomi och börser idag misstänker jag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements