Repression kan inte få bort huliganism

Den tidigare rikspolischefen Björn Eriksson är numera regeringens samordnare mot huliganism. Han tror att hårdare repression och registrering av alla huliganer kan få slut på huliganismen. Från arenorna möjligtvis, men inte från gatorna. Men det är inte hårdare repression och hårdare straff som lett till att huliganuppplopp numera är ovanligare i Göteborg än i Stockholm. Eller ovanligare i Tyskland än i England. Utan motsatsen. ett socialt sätt att arbeta. Dialog, modern polistaktik och inte Björn Eriksson stenålderstaktik.

En variant av den SPT som används i samband med folkmasssor och demonstrationer är det som minskat huliganvåldet i samband med matcher i Göteborg så vitt jag förstått saken rätt. Kanske skulle det fungera i Stockholm också om man gjorde sig av med alla fördomar om hård tag, konstiga inställningar i drogfrågor och en del olämpliga poliser.

Inte heller borde det vara acceptabelt att det ska vara på det vis som det är i AIK, den klubb i Sverige som har största huliganproblem. Att en tidigare huligan och tidigare medlem i Hells Angels MC, Johan Segui, sitter i styrelsen för AIK Fotbollsförening skickar inte direkt signaler om att huliganism och brott är något som inte hör ihop med fotbollen. Kanske borde man fundera över sådant istället. Signalvärdet av att använda före detta huliganer för seriös verksamhet kanske inte är det bästa. Naturligtvis ska även tidigare brottslingar får sin chans att förändra sitt liv och sina möjligheter, men just i detta fall skickar det onekligen en inte helt lyckad signal.

När det gäller att betala för polisarbetet i samband med matcher ser jag det som självklart att kommersiell vinststyrd verksamhet ska betala sina egna kostnader. Något som är organiserat som ett aktiebolag är per definition kommersiell vinststyrd verksamhet. Björn Eriksson har fel på den punkten också.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements