Andrahandsuthyrning löser inga bostadsproblem

Det är möjligt att rika människor låter lägenheter stå tomma då de inta får hyra ut en av sina lägenheter i andra hand. Det är väl sådana som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i regeringen känner och umgås med och som styr deras förslag och tänkande. Men de flesta människor har inte råd med att ha en bostad man inte använder så problemet är nog ganska marginellt. Det betyder också att utökade möjligheter till andrahandsuthyrning inte ger nåt större tillskott av bostäder. Inte heller leder det till ökat bostadsbyggande.

Men när andrahandsuthyrning förenklas så innebär det flera saker som förstärker ojämlikheten och klyftorna i samhället. Bostadsbristen kommer i själva verket förvärras och fler kommer att bo med osäkra andrahands, tredjehands och fjärdehandskontrakt. Det förstnämnda beror på att rika kan köpa på sig en mängd bostadsrätter och hyr en mängd hyresrätter för att sen hyra ut dem i andra hand. Ockerhyror kommer att bli vanligare för många av de rika med många lägenheter kommer att ta extra pengar under bordet. Legala överhyror kommer också att bli legio genom att man får tjäna mer på andrahandsuthyrning utan att skatta för inkomsterna.

När fler bor med osäkra kontrakt blir kraven på värden svagare och sällsyntare. Fastighetsägarna kan minskad på underhållet eftersom ingen vågar klaga. Exempel på sådant agerande finns i Göteborg där ett fastighetsbolag sen gammalt är specialist på detta. Antalet slumfastigheter och undermåliga bostäder kommer att öka.

Intressant?
Blogggat: Röda Berget,
Borgarmedia: DN1, 2, 3SVD1, 2SVT1, 2, GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Å andra sidan är rätten att hyra ut i andra hand av stor symbolisk betydelse. Världen över finns mer än 100 olika upplägg för hyresrätt samt enskillt och delat ägande av lägenheer. I denna djungel av boendeformer finns ett kriterium som folk världen över använder för att snabbt avgöra om en boendeform innebär att man äger eller hyr. Nämligen just om man får lov att besluta om uthyrning själv eller om man måste fråga någon annan. Regeringens förslag innebär därför en kraftig stärkning av bostadsrätten som boendeform då den går från att vara en variant av hyresrätt till en variant av ägarrätt.

    • Så vi ska få det sämre på grund av nån bisarr symbolik, på grund av en påhittad äganderätt eller för att andra har det sämre. Inget av dina argument är faktiskt hållbart.