Visst kan man vinna strejker

Jag har deltagit i ett 20-tal strejker under mitt liv. Den först var när jag 19 år gammal var illegal arbetare på bananplantager och tomatodlingar i Grekland. Vi strejkade mot att en av arbetsgivarna ville införa ackordsbetalning. Vi vann efter två dagars arbetsinställelse.

På Saabs växellådsfabrik i Göteborg var jag inblandad et uppemot 10 vilda strejker. Mycket kort, men mycket effektiva. De flesta ägde rum under en och mamma avtalsrörelse. Rent lönemässigt ledde strejkerna till att lönegapet mellan oss och de anställda på Volvo minskade med hälften. En klar framgång det också. Men det vi framförallt vann var självkänsla och makt. Cheferna detaljstyrde inte längre fabriken, i alla fall styrde de inte längre på den avdelning där jag jobbade, gamla verkstan. Vi arbetade på det sätt vi ville och förmännen fick finna sig i det. Vi tog raster när vi ville och behövde, vi tittade på TV när vi ville det och spelade schack- och bordtennisturneringar. Vi missade aldrig produktionsmål och alla som arbetade på ackord tjänade maximalt hela tiden. Viss frihet och maximal produktion alltså. Så vi vann och företaget vann också om man inte ser makt och styrning som det viktiga vilket all företag ju verkar göra idag.

Sen har jag deltagit i legala strejker också. Exempelvis när jag arbetade på Pååls i Högsbo (numera Pågens) i Göteborg. Den gången var bland annat en nazist strejkvakt tillsammans med mig. Det fungerade bra och han lämnade så småningom nazismen. Ett mycket bättre sätt att arbeta på än att utesluta dem ur facket. Så även den strejken var en seger även om vi kanske inte uppnådde så mycket i det som konflikten gällde som hade med löneavtal och arbetstider att göra om jag minns rätt.

Så visst kan man vinna strejker, Ingvar Persson på Aftonbladet har därför fel i sin pessimistiska syn på strejker. Men det beror på hur man gör, vad som är syftet och hur förankringen bland de arbetande är. Strejker utlysta från fackets topp, från byråkratin, är sällan effektiva och har sällan fullt stöd. De fungerar dåligt på grund av bristande demokrati, oklara syften samt genomförande som ofta syftar till att inte vinna utan bara till att visa upp en kampvilja från ledningen för att få tyst på jobbiga medlemmar och arbetare.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Röda Berget, Stenudd, Mullvaden,
Borgarmedia: AB, SVD1, 2DN1, 2, 3, GP1, 2, SVT, SR, Skanskan1, 2, 3, BT, HD, E24_1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements