Etanol är ingen bra lösning på växthusgasproblemen

Framställning av stora mängder etanol tar stora arealer jordbruksmark i anspråk. Mark där det behöver odlas livsmedel. I Brasilien behöver man odla mat till sin egen befolkning istället för sockerrör till etanol och istället för sojaodlingar och köttdjursuppfödning för export till rika länder i norr. I samma rika länder, exempelvis i Sverige, behöver vi däremot ha fler djur för att den egna befolkningen ska kunna leva på egen livsmedelsproduktion. Lokalt producerad mat med färre nötkreatur totalt i världen och mindre köttätande innebär minskade utsläpp av växthusgaser.

När det gäller bilismens utsläpp så kan man får ner dem effektivast genom att minska bilismen. Det kan i Sverige göras genom satsningar på utbyggnad av kollektivtrafiken, genom att införa trängselavgifter och ta bort reseavdrag för att nämna några vettiga åtgärder. Det är mycket bättre än stora satsningar på etanol.

Intressant?
Bloggat: Bilpolitik,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Etanol är ingen bra lösning på växthusgasproblemen”

 1. Vi producerar redan mat till 10 miljarder människor  – på 50 % av världens åkrar (FAO 2008). Det finns massor med åkermark oanvänd, oroa dig inte.

  Vi behöver BÅDE minska bilåkandet – men vi måste OCKSÅ ersätta fossila bränslen med förnybara, det är inget att be för. Etanol är ett av de bättre sätten. Det är inte atningen etanolsatsningar eller politik för minskat bilåkandet som ska till. Bägge delarna måste ske.

  1. Jag är överens med FAO som är min källa vilket du sett om du följt mina länkar. Det är inte du. Så sannolikt har du helt fel. Vi producerar mat genom att förstöra jorden. Vi måste sluta med det och producera mat utan att förstöra jorden. Handelsgödsel kommer att finnas cirka 50-100 år till. Sen är fosforn slut. Då finns inget utrymme för varken bilism eller produktion av etanol. Ditt resonemang är både enkelspårigt och kortsiktigt.

   Klimatet och jordens resurser i övrigt tillåter inte heller det jordbruk och den bilism vi har idag.

  2. Vid en snabb kontroll visar det sig att din siffra är nåt du hittat på. FAO menar att vi måste producera 60% mer mat än idag för att kunna försörja jordens befolkning år 2050. Befolkningen beräknas då vara 9 miljarder.
   http://www.fao.org/liaison/nordic/76492/se/

   Bättre faktakontroll vor önskvärd. Ditt påstående om matproduktionen är lögn och förbannad dikt.

 2. Etanol leder till landgrabbing, vattenbrist och förstörd biologisk mångfald – men Anders har rätt – i Sverige behöver vi inte oroa oss för det. Vi importerar ”hållbar” etanol från det företag som Shell samarbetar med:
  ”Brazilian authorities have written to energy giant Shell expressing
  concern over the activities of its new Brazilian joint-venture partner,
  which is producing biofuels from land taken from an impoverished Indian
  tribe.”

  Vad bryr vi oss om indianstammar, utarmad biologisk mångfald och landgrabbing när vi kan köra ”miljövänligt”.och dessutom skattefritt.

  http://www.survivalinternation

  Hit har 100 milj. svenska skattemedel gått via SWEDFUND för ett rikt Schweiziskt oljebolags etanolproduktion i Sierra Leone:
  http://farmlandgrab.org/13560

 3. Klippt från SR/Ekots  nyhetssida:
  ”Varför ska vi odla ännu mer mat? – vi har redan mat att föda 15 miljarder människor med. vi behöver inte mer mat. ”
  Anders

  Är det samma Anders som säger 10 miljarder här ?

Kommentarer inaktiverade.