Hemlighetsmakeri i stor kokainhärva

Rättegången mot Jonas Oredsson och hans kumpaner som är misstänkta för kokainsmuggling i stor skala kan enligt media dra ut på tiden. Bland annat för att försvarsadvokaterna i målet menar att delar av utredningen mörkas och hemlighålls för dem:

I dag börjar Sveriges i särklass största mål om kokainsmuggling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Säkerheten kommer att vara mycket noggrann. Utredningen har bedrivits i flera år i samarbete med polisen i flera länder. Men hemlighetsmakeriet har varit stort.

Det är också bakgrunden till att flera av de åtalades advokater är kritiska. De anser sig inte ha fått tillgång till allt material som de behöver för att kunna försvara sina klienter. De åtalade riskerar mycket långa fängelsestraff.

Martin Cullberg menar att inte heller den så kallade ”slasken” är fullständig. Där ska allt det material finnas som inte har redovisats i förundersökningen.

Utöver Martin Cullberg har advokat Thomas Martinson varit mycket kritisk. Han försvarar den utpekade huvudmannen. Även Johan Eriksson, som försvarar en 29-årig man som anklagas för en något mindre del i härvan, är undrande.

–?Vi oroar oss för att inte ha fått allt material, säger Johan Eriksson.

Han säger att en del material som kommer från USA har blivit maskat och att det finns avlyssnade samtal med hans klient som inte stämmer med de avlyssningar som svensk polis har redovisat.

–?Jag har förståelse för att åklagaren vill maska uppgifter för att skydda enskilda personer i utredningen. Men man kan inte maska sakuppgifter, säger Johan Eriksson.

Om försvarsadvokaternas uppgifter stämmer så innebär det att rättssäkerheten naggas i kanten. För även om det är ett allvarligt brott som åtalet gäller så måste rättssäkerheten upprätthållas. Att undanhålla delar av utredningen är inte förenligt med ett fungerande och rättssäkert rättsväsen.

Åtalet gäller flera stora kokain­leveranser, värda flera miljarder kronor. Sammanlagt är 8 personer åtalade. Den utpekade huvudmannen Jonas Oredsson anses ha organiserat kokainleveranser från Colombia till Sverige och andra länder i Europa. En transport gäller 1,4 ton kokain som påträffades i en svensk ensamseglares båt utanför den franska ön Martinique i Karibien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements