Osmaklig tårta och överreaktion

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth var inbjuden till KRO:s 75-årsjubileum och World Art Day på Moderna museet för att tala. Där skar hon upp en tårta föreställande en karikatyr av en svart kvinna. Det har fått Afrosvenskarnas Riksförbund att gå i taket och kräva hennes avgång:

De syftar på när Adelsohn Liljeroth i samband med firandet av World Art Day den 15 april skar upp en tårta, som föreställde en naken svart kvinna. Enligt Afrosvenskarnas riksförbund föreställde tårtan en rasistisk karikatyr av en svart kvinna.

–  Att säga att man gjorde det här i ett gott syfte förstärker bara hånet mot människor som drabbas av rasism och mot kvinnor som drabbas av omskärelse, säger Kitimbwa Sabuni, som är talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.

– Det går inte att se på vilket sätt det gynnar dessa människor att degradera dem på det här sättet med rasistiska karikatyrer i ett sådant här hånfullt spektakel, säger Kitimbwa Sabuni.

Afrosvenskarnas riksförbund kräver nu att kulturministern avgår.

Lite av en överreaktion kan man säga. Visserligen tycker jag förbundet har rätt i det som de säger och att tårtan var osmaklig. Samtidigt får man ju göra osmaklig konst så naturligtvis så får man göra och äta även osmakliga (även om jag iofs säkert tror att den smakade gott) och otrevliga tårtor.

Afrosvenskarnas utspel blir dessutom lite konstigt. Hade de inte brytt sig så hade ingen vetat om den obehagliga tårtan. Ibland får man faktiskt bara försöka skita i det som är uppenbara provokationer. I detta fall från en svart konstnär så nån rasism kan vi nog faktiskt inte tala om här.

Moderna museet har för sin del blivit anmälda till JO och bombhotat. KRO (Konstnärernas Riksorganisation) för sin del uttalar sig om det hela på detta vis:

– Den som har följt Makode Lindes konstnärskap vet att han utgår ifrån rasism, xenofobi och slaveri. I verket Afromantics som tårtkonstverket bygger vidare på sätter Makode nutida västerländska idéer om det afrikanska paradiset, dess trygghet och Det Ljuva Livet i kontrast till verklighetens historia. En verklighet som handlar om slavhandel, apartheid och förtryck säger Karin Willén, riksordförande i KRO.

Konstnärernas Riksorganisation undrar om Afrosvenskarnas riksförbund verkligen har förstått verket och satt sig in i konstnärens tidigare arbeten.

– I Sverige tar vi yttrandefriheten för given. Men yttrandefrihet är något vi alltid kommer vara tvungna att värna och slå vakt om. I ett fritt samhälle måste vi även kunna hantera konst som kritiserar, ifrågasätter och skaver avslutar Karin Willén.

Jag kan också säga så mycket att jag hade då inte skurit upp den tårtan. Osmakligt. Som konst är det dessutom värdelöst och ointressant. Säger mig faktiskt ingenting.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Osmaklig tårta och överreaktion”

Kommentarer inaktiverade.