Telia hjälper diktaturer

TeliaSonera och andra telefonbolag i diktaturer som Vitryssland och tveksamma demokratier som många av de centralasiatiska republikerna hjälper säkerhetspolisen i de olika länderna med att kontrollera och övervaka medborgarna. Det gör man i Sverige också och har så att säga alltid gjort. Säkerhetspolisen i Sverige har alltid varit inkopplad på olika telecentraler för att avlyssna folk.

Det där med att de krävs domstolsbeslut som Uppdrag Granskning uppger är bara trams. I praktiken har det ofta utan sådana beslut och därvidlag är det nog inte annorlunda idag. Formellt ska det vara domstolsbeslut i varje fall, men verkligheten har sett annorlunda ut. Även om det finns domstolsutslag så sker de i hemlighet och inga möjligheter till kontroll föreligger. Det gör det i Danmark där man i efterhand får meddelande om att varit avlyssnad och då kan man rättsligt ta itu med detta om man vill.

I Vitryssland och andra av de tidigare sovjetiska republikerna finns det inte ens några formella krav på att domstolar ska besluta om vem som ska avlyssnas. Där är säkerhetspolisen ständigt inkopplad somde ju är i praktiken i Sverige också. Systemet man använder i de tidigare sovjetiska republikerna kallas SORM. Alla beslut i avlyssningsfrågor tas av säkerhetspolisen.

Skillnaden är i verkligheten ändå inte så stor mellan Sverige och Vitryssland. Inte på avlyssningsplanet. Skillnaden är vad som händer, vad uppgifterna används till. I Vitryssland kan man gripas för avvikande åsikter och för att ha organiserat demokratiska protester. Det händer i alla fall inte i dagens Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Vorster

    Varför låter politikerna dessa demokratins dödgrävare hållas? För att dom tycker att det genererar pengar och arbete i Sverige? Att utländsk militär övar krig i Sverige är en del av allt detta.

  • Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet()

  • Jag har en del tankar om detta här: http://lars-ericksblogg.blogspot.se/2012/04/ska-staten-hjalpa-diktaturer-att.html TElia borde bojkottas av svenska konsumenter. Och regeringen (då staten är storägare) agera för att få stopp på Telias affärer med diktaturer. OBS dock, betr din text ovan, jag ger fp (i min blogg) några kraftiga örfilar. Dock fanns en tid då fp ännu var liberalt, och då försvarade fp allas yttrande- och åsiktsfrihet. Och kritiserade starkt SÄPOs (och SAPO:s) registrering och trakasserier av ”vänsterfolk”  (kommunister).  Eftersom man faktiskt kan kritisera kommunism och kommunister men samtidigt vara för allas rätt till yttrandefrihet utan att bli förföljd. Numera verkar fp sväva på målet om (även) detta. Liksom att de flesta riksdagspartier har svårt att förstå behovet av skydd av integritett etc. Som du nämner. Läs gärna min blogg. http://lars-ericksblogg.blogspot.se/2012/04/ska-staten-hjalpa-diktaturer-att.html

    • Både finska och svensk staten rä storägare i företaget.

  • Pingback: Telia : Vi följer bara order | Svensson()