Telia : Vi följer bara order

Telia-chefen Lars Nyberg försvarar sitt samarbete med diktaturer för att sätta dit oppositionella. Han gör det med det klassiska argumentetet att de bara gör som myndigheterna sagt, att de bara följer order och att nån annan är skyldig. Men faktum är att man inte är oskyldig bara för att man följer order. Man kan vägra följa order.

I Telias fall är det ingen större uppoffring. Företaget kommer inte att dö. Möjligtvis förlora de en marknad, men det är allt. För en soldat kan det vara annorlunda, han kan förlora livet. Lite svårare att inte lyda order i det läget. Men Telai behöver inte hjälpa diktaturer. Man kan vägra. Men man gör antagligen vad som helst för profiten i likhet med all marknadsstyrd, vinstmaximerande företagsverksamhet.

Lars Nyberg borde skämmas för sitt hyckleri och sin vilja att tjäna pengar på att sätta dit regimkritiker och oppositionella i en diktatur. Att gömma sig bakom OECD:s, FN:s och och EU:s riktlinjer gör därvidlag ingen skillnad. Det visar bara att Lars Nyberg och Telias ledning också är fega. Telia är ansvariga för det somde gör oavsett idiotiska internationella regler eller inte. Företaget kan naturligtvis fortsätta följa internationella regler, hjälpa diktaturer och tjäna massor med pengar. Men det är inte nödvändigt och de får leva med den kritisk som självklart följer när man hjälper diktaturer att förtrycka sitt folk.

Sen har Lars Nyberg rätt i en sak, skillnaden på Sverige och Vitryssland är inte så stor. I Sverige hjälper alla telebolag myndigheterna att övervaka och kontrollera medborgarna på ett sätt som inte är okej.

Vi följde bara de lokala lagarna och drev en fabrik med slavarbetskraft kunde Lars Nyberg ha sagt under det andra världskriget. Hade det varit ok? Knappast. Det är inte okej att hjälpa diktaturer idag heller. Det är inte okej att bara följa order. Man är inte utan ansvar bara för att man följer lokala lagar och lyder order.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements