Brandstrom & Kusel

Del 5 av 8 i serien Hull Connection

Johan Simon Brändström föddes 1765 i Gävle som son till handelsmannen Peter Brändström och Anna E. Schröder. Han utvandrade till Hull i England där han tillsammans med G.E. Küsel från den välkända handelsfamiljen i Stockholm grundade ett handelshus, Brandstrom & Kusel, som kom att bli en av Hulls viktigare järnimportörer, kanske nummer två efter Mowld & Williamson i slutet av 1700-talet.

Fadern Peter Brändström var i sin firma P. Brändström & Co som han hade ihop med svärsonen Pehr Ennes en av Gävles största järnexportörer och redare. Sannolikt sålde fadern järn till sonen i Hull. Förmodligen exporterade även familjen Küsels handelsföretag i Stockholm järn till firman i Hull.  Att etablera sig som ny och lyckas i Hull var mycket ovanligt så Johan Simon Brändström utförde något av en bedrift:

Joseph Pease at the beginning of the century and John Simon Brandstrom ar the end were able to establish themselves from scratch, but only on the basis of their existing overseas connexions – Pease with Holland and Brandstrom & Kusel with Sweden. Most men rose with an existing house, or amalgamated with another of the middl ing rank. Some of the new leaders had been gentry apprentices; almost all of them had capiral to ease their path. Few were as fortunate as Richard Terry and Thomas Thompson, who started out as merchants ‘ clerks and ended up running the businesses in which they were originally salaried employees. Most self-made men made little, though their sons might build on their fathers’ start.

I Hull gick J.S. Brändström under namnet John Simon Brandstrom och var gift med Letitia Peasgood. De fick minst 4 barn, Elizabeth Brandstrom (1790-1846), John Peter Brandstrom (1794-?),  Margaret Brandstrom (1797-?), Charles Brandstrom (1799-?) och Frederic Brandstrom (1799-?). I svenska källor återfinns sönerna John Brändström, Carl Brändström och Pehr Brändström. Den sistnämnde, om han inte är densamme som Frederic Brandstrom kan i så fall vara född i Sverige efter att Johan Simon Brändström flyttat tillbaks, vilket bör ha skett någon gång kring 1810. G.E. Küsel tycks också ha återvänt till Sverige då han senare drev en segelduksfabrik i Gävle.

Elizabeth Brandstrom var gift med William David Field (1781-1874). John Peter Brandstrom blev i likhet med den äldre systern också kvar i England där han gifte sig med Jane Taffinger.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Mowld – handelsfamilj från HullJarratt (Jaraldt) – Hull och Göteborg >>
Advertisements