Obehagligt valresultat i Frankrike

Socialistpartiets kandidat Francois Hollande vann visserligen första omgången, men bara knappt före den sittande konservative presidenten Nicholas Sarkozy. 28 procent mot 27. Samtidigt fick fascisten Marine Le Pen ett rekordresultat med nästan 20% och även om många av hennes väljare normalt brukar avstå från att rösta i andra omgången så kommer detta att få betydelse. Sarkozy gick ännu mer åt höger än tidigare redan i sitt första tal efter första omgången i presidentvalet för att försöka få så många som möjligt av Le Pens väljare att rösta på honom. Det höga valdeltagandet anses ha gynnat Hollande och Le Pen.

Opinionsundersökningar har dock Francois Hollande som vinnare i andra omgången med mellan 53 och 56%. Men det är vad jag förstås inga kassaskåpssäkra siffror direkt så möjligheten att Sarkozy vinner andra omgången i presidentvalet finns.

Samtidigt som Le Pen alltså fick oväntat mycket röster gick det sämre än väntat för vänsterns främst kandidat Jean-Luc Mélenchon. Opinionsundersökningar har tytt på uppemot 15% men det slutade istället kring 12%. Oväntat dåligt och en besvikelse om än inte ett totalt misslyckande. Melenchons väljare kommer naturligtvis att rösta på Hollande i andra omgången.

Valresultatet i sin helhet är obehagligt med sin slagsida  åt höger och det bådar inte gott inför kommande parlamentsval. Le Pens framgångar är det mest oroande och obehagliga och en vinst för Sarkozy i andra omgången vore förödande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements