Våld och övergrepp på privatskola

Återigen står en av de stora privata internatskolorna i centrum för en diskussion om pennalism, våld och övergrepp. Tidigare har det gällt Lundsberg, denna gång handlar det om Sigtuna Humanistiska Läroverk, Sigtunaskolan, där 5 elever anhållits som misstänkta för att ha trakasserat och misshandlat en skolkamrat:

Det var i slutet av förra året som Skolinspektionen riktade kritik mot samtliga tre riksinternatskolor — Sigtuna, Gränna och Lundsberg. Så sent som i mars i år kom Sigtunaskolans formella svar på kritiken och skolchefen Kent Edberg hävdade då bestämt att någon kamratfostran inte förekommer på skolan:

– Kamratfostran är ett skällsord hos oss, sade Edberg till TT då.

Angående den nu aktuella händelsen säger en källa till Aftonbladet.se att det rör sig om grovt våld och pennalism.

På något sätt tycks det vara något i dessa skolors satsning på exklusivitet, elit och överklassfostran som gör att problem med våld och pennalism dyker upp med jämna mellanrum. Sigtuna är dock en skola som är känd för att vara lite bättre och ha små problem av denna typ. Det är också skolan själva som anmält det inträffade då man inte accepterar pennalism och så kallad kamratfostran. Lundsbergs inställning till det sistnämnda verkar vara en annan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • ericwm

    Fullkomligt oacceptabel handling om uppg stämmer.
    Tyvärr så är detta nästan skitska i jämförelse med vad som sker i ”vissa” skolor.

    /*Rasistisk, fördomsfull smörja borttagen*/ #AS