Diktatur som diktatur, eller?

På ledarsidor i borgerliga svenska tidningar har jag sen centerpartiledaren Annie Lööf ville exportera vapen till Kina läst upprepade avståndstaganden från vapenexport till Kina och ett fastslående av att Kina är en diktatur som man inte ska exportera vapen till för att det är en diktatur, utan kritisera. Åter andra diktaturer ska man tydligen inte handla med alls. Samtidigt har exporten av vapen, skyddsrum, vapenfabriker och annat till diktaturen Saudiarabien varit en stor nyhet på nyhetssidorna i tidningarna, men på ledarsidorna har det varit i stort sett tyst.

Diktaturer är uppenbarligen olika enligt ledarsidorna i media. Vissa verkar det vara okej att exportera till , vissa inte. En viss dubbelmoral tycks mig synlig. Att kritisera förmenta kommunister verkar vara helt okej, att kritisera den enda salafistiska regimen i världen verkar inte vara lika populärt. Den stöds ju faktiskt av USA och är ett starkt stöd för en mängd reaktionära högerkrafter i hela Mellanöstern. Det är Saudiarabien som till stor del finansierar reaktionära fundamentalistiska muslimska partier i den arabiska vårens länder. Saudiarabien som finansierar kontrarevolution med andra ord.

Vapenhandel med och stöd till ett sådant land tycks enligt medias ledarsidor, nuvarande regering och tidigare regeringar vara i stort sett okej. Men vapenhandel med Kina (som inte är kommunistiskt eller socialistiskt på något sätt), det går inte för sig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Diktatur som diktatur, eller?”

    1. I diktaturen Saudi-Arabien finns inga partier. Det är förbjudet. Ska vi tolka det som att du menar att export till Saudiarabien ska vara tillåtet? Eller hur menar du?

      Det bästa är nog att inte ha nån vapenexport alls.

    1. Som jag sade så borde Sverige inte exportera vapen alls, inte heller till diktaturer och krigförande länder som ju är förbjudet redan idag. (ditt förslag hade dock tillåtit export till DDR som hade ett formellt flerpartisystem, det är inte lätt med hur man ska formulera sig). Problemet är ju inte heller hur det står i lagstiftningen, utan hyckleriet. Sverige exporterar de facto till diktaturer (vilket är föbjudet), så varför ingen kritik av det, utan bara av en icke-existerande export till diktaturen Kin.

Kommentarer inaktiverade.