Västtrafik om kontrollanters våld: Det var rätt

Västtrafik vid håller att kontrollanterna som höll fast Jeanette Halldin vid en kontroll förra veckan gjorde rätt. Kontrollanter har också rätt att göra så. De har enligt domar rätt att gripa (envarsgripa) pesoner som stör och uppträder olämpligt på spårvagnen och det inkluderar folk som inte har korrekt färdbevis. Det innebär att de också får kvarhålla en person på det sätt som gjordes med Jeanette Halldin. Jag menar att kontrollanter inte borde ha rätt att  gripa (envarsgripa) folk för att de tjuvåker då lagen egentligen stadgar att det ska finnas fängelse  som straff för brottet för att det ska vara möjligt. Men det är en annan diskussion, som det är idag så har kontrollanter rätten att gripa och kvarhålla personer.

Det betyder dock inte att det våld de ofta använder är rätt och riktigt för det. Och i fallet Jeanette Halldin tycker jag mycket talar för att ingripandet mot henne var onödigt våldsamt. Även om om hon gjort fel så kan man faktiskt agera smidigare. Jag har flera gånger sett helt onödiga våldsingripanden från kontrollanter och också sett  och upplevt dem agera aggressivt och obehagligt i situationer där inga problem funnits. Men även motsatsen förstås. Även om Västtrafik vidhåller att kontrollanterna agerade korrekt i fallet med Jeanette Halldin medger man att det kan finnas fall där kontrollanter använt alldeles för mycket våld.

Hur du än är med det så har polisen inlett två förundersökningar med anledning av det inträffade och filmade. Dels mot kontrollanter på grund av en anmälan polismyndigheten själva gjort, dels en förundersökning på grund av hot mot ett antal kontrollanter.

Idag sköter Västtrafik själva kontrollen, men från i höst kommer något vaktbolag att ta över. Jag misstänker att vi då kommer att få se mycket obehagligare kontrollanter och mer våld än idag. En permanent lösning på problemet med våldsamma kontrollanter vore att införa nolltaxa. Det finns en del praktiska problem med det, som kapacitetsproblem i innerstaden, men problemet med våldsamma kontrollanter skulle vara löst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Västtrafik om kontrollanters våld: Det var rätt”

  1. Även om de har rätt att ta till våld enligt lagen, vilket jag betvivlar, så är det vanligt vett att man inte behandlar människor så illa som kontrollanterna gjorde i fallet med Jeanette Halldin.

    1. Det finns fler domar som ger dem den rätten, men min erfarenhet är att våld sällan behövs och att det används alltför ofta.

Kommentarer inaktiverade.