Vikingatiden Sveriges födelse

Boktips
Vikingaliv
Harrison & Svensson
Natur och Kultur

Vikingatiden Sveriges födelse

Behövs ännu en vikingabok – om än lättläst, väldokumenterad och rikt färgbildsillustrerad? Ja, faktiskt. Forskningen går framåt, men många akademiker är för fina för att sprida sitt kunnande bland vanligt folk. Bra då att historikern Dick Harrison och arkeologen Kristina Svensson kunnigt sammanfattar, aktualiserar, populariserar och ”feminiserar” delar av forskningen om vikingatid.

Nytt: Kvinnorna kanske inte fick det sämre under kristendomen. Bekräftat: Olof Skötkonung var den första seriöst kristne konungen, och den första som styrde över såväl Götaland som Svealand. Han var Sveriges riksbildare, och den nya alliansen mellan kyrka och kung bekräftades av hans dop vid Husaby källa 1008. Så nästa år firar Sverige 1000 år!

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, BarfotaBoklös,

Intressant?
I media om svenskarnas och Sveriges bakgrund: DN1, 2, GP, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements

3 Replies to “Vikingatiden Sveriges födelse”

  1.  Kan hända för att den västgötske vikingahövdingen Olof Eriksson (”skötkonung”) enligt traditionen antog en religion stammande från det som idag gemenligen kallas för MENA-regionen (i e kristendomen) genom sitt dop vid Husaby källa 1012. ”Statsbildningen” Sverige, som då omfattade omkring halva Sverige, d v s Svea- och Götalandskapen (utom Skäne, Blekinge, Halland och Bohusläan)  samt det som då kallades Hälsingland (ca halva norrland)  och delar av Finland (och Estland) är drygt 200 år yngre. Tar man däremot ”dagens” etniskt baserade statsbildning så är den ett ”barn” av 1800-talets nationalism och skulle väl möjligen kunna fira 200-års jubileum.

Kommentarer inaktiverade.