Upplopp i Eskilstuna vid nazistdemonstration

När nazistgruppen Svenskarnas parti ordnade en demonstration på 1-maj i Eskilstuna utbröt kravaller. Det var förutsägbart och därför borde de inte fått demonstrationstillstånd. Polisen gav dem tillstånd att samlas på ett ställe och gå en viss väg. En mindre grupp bland dem följde polisens instruktioner, men en större grupp samlades på annan plats och gick direkt till slutplatsen för deras demonstration neligt lokala källor jag varit i kontakt med. Detta ledde till att de gick rakt in i en större grupp motdemonstranter och tumult uppstod. Efter en stund avlägsnades/avlägsande sig nazisterna från denna plats (Smörtorget) och många motdemonstranter gick hem (citat från en motdemonstrant):

Då ser vi fascisterna komma över Rådhusbron en helt annan väg. Min tanke var  då att fascisterna kommit överens med snuten om en annan väg. Men med den händelseutveckling vi fick tror jag att deras entré kan ha varit en överaskning för snuten. Det visade sej nämligen att det hela tiden stod kvar en skara fascister vid deras avgångsplats Strömsholmen. Dessa förhindrades tydligen av snuten att gå vidare.

Nåväl, vid fascisternas entré uppstod tumult. Polisen rusade till för att bryta upp slagsmål. Fascisterna intog en rondell. Dom var kanske 50 -70 stycken.

Flaskor började kastas.  En del från vårt läger men överlägset mest från fascisterna. De hade nämligen med sej hela backar av flaskor som ammunition. En bengalisk eld hamnade på en balkong men släcktes som tur var av hemmavarande lägenhetsinehavare.

Vi tycker att vi lyckades så mycket man kan begära av vår lilla sp-grupp. En kamrat stod hela tiden allra längst fram men röd fana och megafon. Höll korta  appeller, ledde talkörerna och samtalade med poliserna. Vi backade när poliserna tryckte på och när flaskor och stenar blev för frekventa. Några fick skador men jag tror ingen allvarlig. Efter ett tag dök ett antal motdemonstranter upp bakom fascisterna och bråket koncentrerades dit. Så slutligen började fascisterna lämna.

Glad stämning i vårt läger. Handskakningar och ryggdunk. Vi började sippra åt olika håll. Vi kunde se att grupper av antifascister tog sej över Nybron när de fick syn på fascisterna där. Vi beslöt att vårt uppdrag var fullbordat och hoppades att snuten skulle bussa iväg fascisterna så snart som möjligt.

Nazisterna avlägsnade sig dock inte från Eskilstuna utan försökte genomföra olika typer av appellmöten och möten på olika platser i Eskilstuna under ett par timmars tid. Något som ledde till flera sammanstötningar mellan antifascister  och nazister, mellan antifascister och polisen samt mellan nazister och polisen. Genom nazisternas agerande att skita i polisen instruktioner och skita i sitt eget tillstånd tappade polisen snabbt kontrollen över situationen. Genom frånvaro av dialogpoliser och ordentligt utbildade SPT-grupper inom sörmlandspolisen hade polisen sedan ingen möjlighet att klara av situationen.

Upploppen, bråken och kravallerna I Eskilstuna var ett resultat av  inkompetent och otillräcklig polis, vidare för att nazisterna inte följde polisen instruktioner och sitt eget tillstånd. De hade dessutom förberett bråk genom att ta med sig sten och flaskor.  Sen fanns det sannolikt också en del våldskåta ungdomar bland motdemonstranterna.  Erfarenheten visar att så ibland är fallet. Det är inte heller alltid så att dessa ens är vänster eller ens antifascister utan det handlar ibland om ungdomar som säker sig till denna typ av demonstrationer då man förväntar sig bråk och vill vara med om det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements