Enhedslisten – Europas framgångsrikaste antikapitalistiska parti

Den gångna helgen hade danska Enhedslisten kongress. Sin största någonsin. Många nyare medlemmar var delegater men också många veteraner.  Antalet medlemmar i Enhedslisten har ökat från 4 000 till 8 000 på två år. Från 5 000 till 8 000 på ett år. Antalet folketingsledamöter ökade från 4 till 12 i det senaste valet. Ett framgångsrikt parti. Ett framgångsrikt parti som inte gör avkall på sina revolutionära och antikapitalistiska ståndpunkter.

Inför kongressen och på kongressen kunde man se och uppleva två politiska problem i organisationen Det ena var faran för högervridning, en anpassning till att man nu är ett stödparti för regeringen  och på grund av att man fått många nya medlemmar utan politisk skolning eller med en reformistisk politisk skolning.  Det andra problemet var relaterat till det första. Hur man ska hantera omröstningarna om den danska finansloven (budgeten). Finansloven innehåller både bra saker och saker man absolut inte vill ha. Röstar man för riskerar man att väljarna blir sura då finansloven innehåller saker som inte är bra för vanligt folk, röstar man mot kan man fälla regeringen och/eller så gynnar man en mer högervriden lösning där regeringen gör upp högerut istället. Och man får sura väljare ändå.

Lösning på det senare problemet är att Enhedslisten är helt inställd på att förhandlingarna om finansloven ska genomföras på så sätt att Enhedslisten inhämtar vanliga folks synpunkter och ståndpunkter på möten i stadsdelar, i fackföreningar och i partiföreningar. På möten med pensionärsföreningar, hyresgästföreningar, miljöorganisationer och annat. Genom att på det sättet förankra sin politik står partiet mycket starkare inför förhandlingarna och kan förklara sitt agerande för väljarna.

På kongressen var de flesta i Enhedslisten helt inställda på att partiet inte får gå åt höger och hård kritik riktades mot den danska regeringen som domineras av Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti (SF, Danmarks motsvarighet till Vänsterpartiet). Alla betonade de två grundläggande principerna för Enhedslistens arbete i folketinget:

– Aldrig gå med på nedskärningar för vanligt folk/arbetarklassen.
– Alltid rösta ja till förbättringar för vanligt folk/arbetarklassen, oavsett hur små de är.

I praktiken kan det sen bli annorlunda, men årskonferensen kan sägas ha satt tummen i ögat på folketingsledamöter och partistyrelse så att de inte ska gå med på sådant som är dåligt för arbetarklassen eller som går mot Enhedslistens stadgar, ståndpunkter, vallöftet och principer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Enhedslisten – Europas framgångsrikaste antikapitalistiska parti”

Kommentarer inaktiverade.