Vad kommer att hända i Grekland?

I det grekiska valet har vänstern gått kraftigt framåt, men det är mycket oklart om dessa partier kan hamna i en regeringen ändå. Det troligaste scenariot är att Ny Demokrati och Pasok bildar en minoritetsregering som behöver stöd av Gyllene gryning och/eller högerpopulistpartiet Oberoende greker (nytt parti som sannolikt tagit mycket röster från Ny Demokrati). Alternativet tycks ju i praktiken vara en vänsterregering. Hur det blir återstår att se. Men även om vänstern mot förmodan skulle bilda en regering så innebär detta faktiskt inte så mycket som man kan tro. Naturligtvis är det en kraftig markering mot nedskärningar, åtstramningspaket, finanspakt och nyliberalism.

Det största partiet, Syriza, har föreslagit en ”vänsterorienterad regering”, men vågar inte tala mot euron och EU. De är istället mer intresserade av ”lösningar” på skuldproblemet genom avtal med borgenärerna. Syriza är inte inriktade på att inställa betalningarna eller att vägra betala.

Kommunistpartiet (KKE) vägrar att erkänna skulden och är motståndare till mot EU:s åtstramningspaket och finanspakter, men anser att förändringar förverkligas genom parlamentariska kanaler och genom erövringen av majoriteten i parlamentet i val. KKE undviker alla öppna politiska konflikter och vägrar att delta i en gemensam front för en arbetar-och folkuppror. Ett sådant tillvägagångssätt är ett hinder för den folkliga kampen och för ytterligare folklig mobilisering.

Såväl KKE och Syriza förespråkar inomkapitalistiska och reformistiska lösningar på krisen. Några politiskt acceptabla sådana verkar faktiskt inte finnas. Inget av partierna förespråkar den argentinska modellen att med hjälp av stöd/uppbackning i form av folkliga mobiliseringar/krav få till stånd betalningsinställelse och omfattande nationaliseringar. KKE tar avstånd från folkliga mobiliseringar om det inte är fullständigt under partiets kontroll. Det tredje stora vänsterpartiet har inte heler någon annan politik än ett förespråkande av inomkapitalistiska lösningar och överenskommelser med trojkan.

Det finns ett behov av mobilisering och organisation för de mål och krav som verkligheten själv har satt på dagordningen (radera skulden,lämnar euroområdet och EU, nationalisering och arbetarkontroll). Det kan genomföras genom en enad front av alla dem som vill ha en brytning med systemet och en revolution, genom att utvidga och stärka det folkliga upproret i kombination med strejker, ockupationer, demonstrationer, även genom organisation och samordning av kampen på gräsrotsnivå på ett anti-kapitalistiskt program. Det är sättet att få människor som arbetar makt, verklig demokrati i kombination med ett socialistiskt perspektiv.

En vänsterregering i Grekland skulle sannolikt att bli en stor besvikelse för det grekiska folket. Något som på sikt kan innebär ett ökat stöd för nationalistiska, fascistiska och högerextrema partier och deras förslag på lösningar. De reformistiska vänsterpartierna SYRIZA, KKE och DIMAR har inga egentliga svar på problemen och krisen. Trost valresultatet verkar det dock inte sannolikt att det skulle bli nån vänsterregering i Grekland då majoriteten i parlamentet ändå verkar vara höger. Med en högerregering är det endast folkliga mobiliseringar och fortsatt kamp på arbetsplatser och gator som kan förhindra fortsatta åtstramningar och nedskärningar. Hur konstigt det än låter så är det också den enda framkomliga vägen för vanligt folk även om det skulle bli en vänsterregering.

Kort sagt är ingenting löst i Grekland, inget har egentligen förändrats trots den kraftiga vänstervinden i valet och för att få stopp på nedskärningar och åtstramningar krävs folkliga protester och folklig kamp. Ingenting vinns genom proteströstande allena.

Läs också:
Vänstern kraftigt framåt i grekiska valet
Antarsya: Det finns en annan väg för Grekland

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, SVD1, 2, SVT1, 2, SR, BT, HD, AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Vad kommer att hända i Grekland?”

 1. Nu har folket röstat. Har jag fattat fel; en majoritet röstar på partier som vill stanna inom euron, men inte balansera budgeten? En majoritet vill äta kakan och ha den kvar? Då finns det väl bara en sak att göra; deklarera ”vi betal int”, starta om drachmern, se den halveras på en dag, inte få låna utomlands, och sen försöka köpa mat och olja för papperslappar det står drachmer på? Det är väl lösningen?

  1. Du har missuppfattat grundproblemet. Det har överhuvudtaget inte med euron att göra. Det har med kapitalismen att göra.

 2. Så om man avskaffar kapitalismen, deklarerar ”vi betal int”, skapar en valuta som heter arbetar-drachmer som inte får växlas in mot euro, kan man gå ut på världsmarknaden och köpa mat och olja för arbetar-drachmer då?

  /*off topic, borttaget*/ #AS

 3. Det låter som ett garanterat misslyckande. att vägra betala och nationalisera är en väg till lösning för länder som Argentina, Island (där metoden använts) och Grekland. Om man har euro eller inte är ointressant. Konkurs alltså (som du också förordade, men jag var tvungen att ta bort det då det fanns i en förvirrad diskussion som socialism som inte riktigt hör hemma här).

  Men metoden löser inte Italiens och Spaniens problem eller der problem som kommer att uppstå i ännu större och rikare länder. Då krävs nog nåt mer.

 4. Ja, om man helt enkelt inte kan betala, hur man än gör, blir det konkurs automatiskt. jag förordar inte konkurs, jag konstaterar den. Det är ju därför Island gjort som det gjort, det är inte antikapitalistisk nit som är upphovet till fallisemanget, utan penninghålet jämfört med den lokala ekonomin som skulle fylla det. Det är inte bara låntagarens ansvar att se till att kontrakt hålls. Långivare som lånar ut på villkor eller under omständigheter de själva borde ha fattat inte är möjliga att uppfylla får skylla sig själva. De kan peka finger åt grekerna, förakta grekerna, spotta på grekerna, men de kan inte få grekerna att trolla med knäna. Det grekerna inte kan göra, det kan de inte göra. Nu lär sig alla den hårda vägen grekerna inte kan ha samma valuta som Tyskland.

  Det är inte alls ointressant om man har euro, har man sin egen valuta kan man trixa med den, har man någon annans kan man bara flyta eller sjunka på andras villkor. Det är själva euron som är problemet. Därmed inte sagt att det inte finns andra problem också. Det vore bättre om Grekland hade en egen valuta som skyddade deras politiska beslut. Den skulle genast ta stryk om de underbalanserade budgeten, och dämpa chocken för hushåll och företag.

  Den förvirrade diskussionen om socialism var nog bara förvirrande för dig, inte för mig. Varje diskussion med troende som utmynnar i något annat än trons seger är förvirrande för den troende. Obs; det är tillåtet att vara troende, det är dessutom varmt och skönt.

Kommentarer inaktiverade.