Vänstern kraftigt framåt i grekiska valet

Den grekiska vänstern ser ut att ha gjort ett mycket bra val i Grekland. I motsats till läget på extremhögersidan har samtliga vänsterpartier gjort ett mycket bra val. När det gäller extremhögern  så tycks en överflyttning av väljare från fascisterna/högerpopulisterna i Laos till nazisterna i Gyllene gryning ha skett. LAOS åker faktiskt ur parlamentet medan Gyllene Gryning kommer in.

Mest framåt gick Syriza som blev näst största parti med 16,6% av rösterna. Av övriga vänsterpartier fick KKE 8,5%, Demokratiska vänstern fick 6,1% och Antarsya över 1%. Antarsya kom inte in i parlamentet då trösklen i Grekland är 3%. Syriza blev största parti i Athenområdet (Attika), Beotien, Norra Peloponesos (med universitetsstaden Patras), västra Kreta (länet Chania), Kerkyra (Korfu), Evvia (Euboea), Kefalonia och i ett område i nordvästra Grekland, Xanthi.

Vilken typ av partier är då dessa vänsterpartier?

Syriza är en front, en partikoalition helt dominerad av partiet Synaspismos. Synaspismos är en motsvarighet till det svenska vänsterpartiet. Ett vänsterreformistiskt parti med andra ort. Och en vänsterreformistisk front. I Syriza ingår dessutom ett antal mindre revolutionära vänstergrupper som exempelvis Kokkino (Röd), en organisation med vänskapliga förbindelser med svenska Socialistiska Partiet. Demokratiska vänstern  (DIMAR) är också ett reformistiskt parti, en utbrytning åt höger från Synaspismos. I år har man fått tillskott av en utbrytargrupp från Pasok.

KKE är det gamla kommunistpartiet, ett stalinistiskt och sekteristiskt parti. En slags kvarleva från en svunnen tid. Inte riktigt som Kommunistiska Partiet (KP), inte riktigt som Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Värre på en del sätt. Bättre på andra. Det är ett ytterst obehagligt parti.

Antarsya är en mindre partifront. Med revolutionär inriktning och den kan jämföras politiskt med danska Enhedslisten. Danska Enhedslisten grundades av tre revolutionära organisationer en gång i tiden och har idag utvecklats till Danmarks största vänsterorganisation utan att förändra sitt revolutionära perspektiv. Antarsya har grundats av betydligt fler organisationer, störst är en organisation av maoistiskt ursprung men i fronten/kartellen ingår också Socialistiska Partiets systerorganisation Okde-Spartakos och brittiska SWP:s grekiska motsvarighet, SEK, liksom många andra revolutionära vänsterorganisationer. Man kan säga att detta val varit ett slags genombrott för Antarsya men att det inte räckte hela vägen.

Det grekiska folket är trött på socialdemokraterna och Ny Demokrati som länge styrt landet och valet visade på ett kraftigt missnöje med dessa partier. Grekerna är tröttapå nedskärningar och åtstramningar. Trötta på nyliberalism. Ny Demokrati är största parti med 19,2% och. Pasok och Ny demokrati har tillsammans bara fått cirka 32% av rösterna, Pasok endast 13,4%.

Läs också: Antarsya: Det finns en annan väg för Grekland

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements