Breivik talar – Mangs håller tyst

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik  har valt att tala vitt och brett om sina död. Han lägger ut texten om varför, om sin ideologi och sitt hat. Det är obehagligt. Det är avslöjande. Det visar på en världsbild formad av dagens fascism och islamofobi. En världsbild som får sina näringsämne från den generella politiken i dagens samhälle, nedskärningarna, åtstramningarna, omfördelningen från fattig till rik, nyliberalismen.

Peter Mangs är en konsekvens av denna politik, precis som Anders Behring Breivik. Men Peter Mangs säger ingenting eller förnekar det han misstänks för att ha gjort. Han ger inga förklaringar och inga erkännanden. Det är obehagligt. Störande. Otrevligt och ger ingen ro. Det mesta tyder att Peter Mangs är skyldig till minst 3 mord och minst 12 mordförsök. Det mesta tyder på att han kommer att bli fälld. Men de drabbade kommer inte att få nån förklaring. För där Anders Behring Breivik pratar håller Peter Mangs tyst.

Peter Mangs och Anders Behring Breivik är produkter av ett hårdare samhälle med större intolerans och större klyftor. De är båda på ett sätt knäppa i huvet, men samtidigt är de båda logiska utifrån sin förvridna världsbild. En världsbild som de delar med många inom de högerextrema partierna i Europa.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Breivik talar – Mangs håller tyst”

 1. Vad som skrivs i ”oberoende” liberala tidningar hjälper tyvärr ialla fall inte mig närmre sanningen om Mangs. 
  Det skulle vara intressant att få läsa igenom samtliga förhör som polisen haft med Mangs. Hur har de gått tillväga och hur han i själva verket svarat på polisens frågor?  
  Men kanske inte ens det säger hela sanningen om Mangs.
  Tycker väl också att en oberoende utredning borde gjorts på den asperger som Mangs vill göra gällande. Om det nu finns några oberoende sådana…

  1. Han har inte sagt ett skit i polisförhören vad jag förstår.

   Han verkar vara en typisk asperger men det fritar ju ingen människa från ansvar. Folk med asperger vet mycket väl vad de gör.

   1. Jo, jag har ju också råkat läsa de knapphändiga återgivelserna av förhören i det tidningsutbud vi har idag. Där framkommer det att han inte vill avslöja sina  vänner.  Frågan är vem som egentligen gjort vad. Är det han eller någon av hans vänner? Skyddar han någon eller är han hotad av någon? 
    Bilden av vem som gör vad blir mer komplex. Om det sedan är han som försöker bygga upp den bilden eller media eller om det stämmer är svårt att säga. 
    Jag håller verkligen med om att människor inte kan fråntas det ansvar de har. Det omfattar alla utan undantag.
    Den erfarenhet jag gjort av människor med aspergers är att de kan ha explosivt uttryckssätt, de kan ha en livlig fantasi och bygga parallella världar, de kan vara benägna att fokusera starkt kring ämnen och hänga sig fast vid dem o.s.v. Det är inte ovanligt att tidningarna bygger mycket av sina artiklar (som ju inte sällan kommer till för att sälja) på avvikelser just för att skapa den rätta spänningen. Det är ju som bekant upplevelsevärdet som är viktigt.

    1. Har man råd kan man ju få ut förundersökningsprotokollet. Jag har inte dom pengarna. Din beskrivning av asperger är väl ganska korrekt (Einstein hade sannolikt asperger förresten)

Kommentarer inaktiverade.