Vänsterregering i Grekland? Det är ingen lösning

Ledaren för Greklands konservativa parti Ny Demokrati, Antonis Samaris, fick första budet om att bilda regering i Grekland. Möjliga partners var Pasok, Oberoende greker och Gyllene gryning.  Minst tre partier behövdes för att få en majoritetsregering. Men Samaris kunde inte få stöd för en sådan regering.

Nu har budet istället gått till det näst största partiets ledare, Syrizas Alexis Tsipras. Syriza vill frysa betalningarna på lån och omförhandla villkoren med EU och IMF. Tänkbara partners är Pasok, KKE, Dimar och Oberoende greker. KKE är kanske inte aktuella då det har ett obevekligt krav på att lämna EU och Euron samt vägra betala. De andra fyra kan inte få egen majoritet. Så det verkar omöjligt. Att Pasok skulle lyckas bättre med ett regeringsbildande är inte heller tänkbart. Om ingen kan bilda regering så blir det nyval i juni. Allt tyder på att så blir fallet.

Om det mot förmodan blir en vänsterregering så är en regering ledd av Syriza inte en regering som kan tänka sig att vägra betala, inte en regering som vill lämna euron, inte en regering som är beredd att nationalisera bankerna och annat. Det blir inte en regering som är beredd att agera som som det gjorts och görs i Argentina och Island. Det blir sannolikt en regering som kommer att försöka komma överens med EU/IMF och kapitalet. Om lösningar som inte är det som behövs för det arbetande folkets bästa. Så en vänsterregering med Syriza i spetsen är inte en lösning för Grekland och det grekiska folket.

För vanligt folk finns i vilket fall som helst bara ett enda alternativ. Att fortsätta protestera mot nedskärningar och åtstramningar, att fortsätta ockupera fabriker, sjukhus och andra arbetsplatser, att fortsätta demonstrera och strejka, att inte lita på val utan ta ödet i egna händer. Grekerna måste vägra betala, bankväsendet måste nationaliseras och nedskärningarna stoppas. Om detta blir lättare om Grekland lämnar euroområdet måste man naturligtvis göra det. Detta är i praktiken detsamma som en konkurs, precis vad som hände på Island och i Argentina (i bägge länderna betalade man senare alla lån som man ansåg var legitima, så kan Grekland också göra).

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kildén & Åsman, Röda Berget, Pepprat Rödgrönt,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, SVT, SR, GP, HD1, 2, BT1, 2, 3Axess,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Vänsterregering i Grekland? Det är ingen lösning”

Kommentarer inaktiverade.