Bostadsbrist och gentrifiering ger tråkiga städer

När ängsliga medelklassen, övre medelklassen och överklassen flyttar in i ett område, i en stadsdel så blir det snart en tråkig stadsdel. De klagar på ljud från krogar som då inte längre kan ha musik och i förlängningen kanske måste stänga. De klagar på oväsen och oljud som gör att det kommer krav på att krogar ska stänga tidigare.

Riktigt så enkelt är det dock inte, de från överklassen och medelklassen som från början bott i innerstaden har inte samma problem med allting som inte är strömlinjeformat, rent, tyst och luktfritt. Utan det handlar om nya ängsliga medelklassinflyttare som knappt vågar gå mellan Masthugget och Kungshöjd, utan helst tar bilen. Det finns också andra som ställer krav på tidiga krogstängning på grund av våldet som är förknippat med krogarna och alkoholen.

Men faktum är att där den ängsliga medelklassen bor får vi skittråkiga dockhusstäder utan liv, som exempelvis på Eriksberg och i Sannegårdshamnen, två av stadsdelarna på Norra Älvstranden. I mer centrala delar av stan kommer på sikt delar av Vasastan, Kommendantsängen, Olivedal och Masthugget att bli tråkigare områden, med enbart det lugna, tysta, strömlinjeformade och rena närvarande, i takt med gentrifieringen.

I delar av Johanneberg där medelklassen och överklassen sakta men säkert försvinner har utvecklingen gått omvänd väg. Fler ställen som inte är så förväntade har öppnat för varje år. Inte för att det är som Långgatorna ännu men Mölndalsvägen-Södra Vägen kommer på sikt att bli det nya Andra Lång, Gibraltargatan den nya Linnégatan om utvecklingen fortsätter som idag. De ligger ju dessutom precis lika centralt som Andra Lång och Linnégatan.

Gentrifiering av många områden driver dessutom upp priser och hyror, svarta pengar blir vanligt där det anses mest attraktivt (och sen klagar man på oväsen när man väl flyttat dit, varför ville man bo där från början då?). Att priserna kan drivas upp och svarthandel lönsamt beror på att inga bostäder byggs vilket gett en skriande bostadsbrist, att hyresgästföreningen är ett skämt och att lagstiftningen gynnar de rika fastighetsägarna. Det finns säkert ytterligare fler skäl, men de räcker med dem jag nämnt för att förklara utvecklingen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

12 Replies to “Bostadsbrist och gentrifiering ger tråkiga städer”

 1. De som har mer pengar är äldre, det är helt naturligt, eftersom det tar de flesta hela livet att skaffa egen bostad. När man blir äldre minskar fascinationen inför fyra slag i takten vid 80herz i 120 bpm vid 110 decibel timmar i sträck, och man begär att få slippa. Det är inte för mycket begärt. Det är samma sak som att slippa att bli rökt rakt i nyllet på gatan. De som bullrar tror att det är ballt, och dessutom en rättighet. Det är miljöförstöring.

 2. Eriksberg och Sannegården är ju knappast utan liv pga vilka som bor där utan snarare pga av funktionsseparering och stadsplanering som ej syftar till att bygga kvarter med stadsmässiga kvaliteer.
  Sen kan man ju fråga sig hur roligt hur mycket liv det är i Masthugget? Missförstå mig inte, har själv bott i området och älskar det men det har ju knappast varit som Andra Lång vilket verkar vara något av ett ideal du ser upp till? Jag har även bott på fjärde långgatan och tro mig.. Det är inte lätt att sova där på helgerna med allt partajande och stök. Blev ofta väck av slagsmål och bråk kl 4-5 vilket var lite sådär. Området har dock massa andra kvaliteer som jag ej förknippar med krog- och buslivet.

  1. Ja det beror främst på funktionsseparering, mend et tycks också som om viss grupper i samhället efterfrågar funktionsseparering. Långgatsområdet är ett bar område, liksom Hängmatan, Vasastan, Olivedal, Kommendantsängen. Hag är inte lik bara, men okej, Aneedal, Nordostpassagen liksom nya Masthugget är döden om vi nu ska hålla oss i samma område.

   1. Alltså, är det något jag inte fattat, eller? Varför ska det vara en massa krogar, barer och restauranger i all evinnerlighet? Är det vad du menar att skapa gemenskap, liv, lust och kulturell verksamhet bland de boende?
    Det kulturella och roliga händer inte precis på krogarna i Möllan. Det händer på gatorna, på gemensamma mötesplatser som inte kostar en massa pengar hela tiden där människor kan mötas. Då 
    Restauranger, barer och krogar i all ära, det måste få finnas sådana också. Menar du att det inte ska finnas några gränser alls för vad restaurang- och krogverksamheterna i hyreshusen får göra? 

    1. Jag förstår inte vad du menar att jag skulle vilja. Det är i alla fall något jag inte uttryckt. Områden behöver vara blandade för att vara trevliga. Det behövs alla typer av verksamheter i ett område för att det ska vara välfungerande. Därför är inte helle Nordstan eller Staden inom vallgraven välfungerande. Där bor för lite folk. Andra områden är inte välfungerande av andra skäl. ÖvreJohanneberg är felaktigt byggt, Guldheden har både för lite folk och är felkonstruerat, Annedal, Nordosten och Nya Masthugget har bar bostäder. Finns det verksamheter över allt blir det inte heller så att viss områden blir ”obeboeliga” på grund av för mycket krogar. Det hela blir mer utsmetat och fler områden blir trevliga utan att det blir störigt i dem.

     1. Vill för egen del inte påstå att jag undrar vad du vill. Jag undrar hur du resonerar kring vilka verksamheter som du anser vara roliga och vad som gör ett område ”tråkigt”. Är det krogverksamheterna som gör ett område mindre tråkigt och mer trevligt?
      När det kommer till ”trevlig” kommersiell näringsverksamhet av slaget restauranger/krogar har det i Möllan (som ju både socialt och populationsmässigt skiljer sig från Majorna) kan leda till att öppettiderna blir längre, att det blir restaurangverksamheten som dikterar rättigheterna över hyresgäster som bor i huset och att det kan samlas litet kriminalitet och annat stök som inte alltid är till fördel för hyresgästerna om du förstår vad jag menar. Det finns inte särskilt många möllanbor från de restaurangförsedda hyreshusen som sitter och pratar fotboll och häver öl- och sprit till på småtimmarna i de restaurangerna. 4-5 st polisbilar står uppradade på torget inför matcher och det samlas litet roliga gäng utanför dessa roliga krogar. Vid andra restauranger som gör Möllan mindre tråkigt parkerar den ena dyrköpta bilen efter den andra med kunder som ska hämta mat från restauranger som saknar fungerande ventilation, bullerskydd, sophanteringsrutiner mm
      Ska vi ha ett gränslöst verksamhet där restauranger/krogar, fastighetsägare och till och med myndigheter ser förbi lagar som är till för att skydda miljön och ohälsa bland de boende. Men man kanske helt plötsligt ska upphäva de lagarna så fort det handlar om restaurangverksamhet i mer socialt utsatta områden. Är det det som gör områdena mindre tråkiga? Visst kan man snacka om att områdena ju inte är obeboliga – det är bostäderna inte i Rosengård heller. Men du kanske tycker att boendemiljön på Rosengård är hållbar, vad vet jag. 
      Då kanske vi ska rösta på Ron Paul istället för socialistiska partiet.

     2. Du skriver om Möllan hela tiden. Jag vet inget om Möllevången och har inte möjlighet att tycka varken bu eller bä om det.

     3. Det finns en hel del kommersiella lokaler i miljonprogrammets områden, beroende på var du befinner dig och med kommersiella verksamheter i periferins miljonprogramområden som inte alltid fungerar. Det finns rosengårdsbor som säger att de inte skulle klara av att jobba under de villkor som ställs på dem i en hel del affärsverksamheter och matställen som finns där. De får jobba under taskiga arbetsförhållanden och får pengarna svart.

      Menar du att kommersiell verksamhet automatiskt skulle ge en bra boendemiljö och sociala  förhållanden?
      Jag skulle gärna vilja att du motiverar det och hur det ska gå till. Jag har själv sett Hammarkullen och kan till viss del förstå vad du menar. Men frågan är vilka som kommer att de bli de lyckliga att få driva sitt företag där och vad det kan komma att utvecklas till.  

      Småföretagarverksamhet har fungerat sisådär här i Möllan där det tyvärr kan växa familje- eller företagsklaner kring vissa restaurangverksamheter, vilket när det vill sig riktigt illa, ibland skapar familjefejder av mer eller mindre kriminellt slag. Det är vad som hänt i på vissa håll i Möllan. Mindre företagare kan under sådana förhållanden slås ut av stora mer bemedlade verksamheter. Således kan alltså tre stycken restaurang/café-verksamheter kopplade till samma företagsinnehavare slutligen belamra hela bottenplanet på ett hyreshus. Helt andra lagar råder än de som finns i svenska regelverk. Fastighetsägaren verkar inte bry sig ett dyft om det. Han bryr sig inte om huset i övrigt heller. Miljöförvaltningen struntar i det, där verkar Miljöbalken, plan- och bygglagar och boverkets föreskrifter vara helt upphävda. I Stadsbyggnadskontoret tar inte i svartbyggen som är illa genomförda, de är helt enkelt skiträdda för att råka illa ut. Och hyresgästföreningens juridiska avdelning försöker trycka på att man ska flytta ut istället för att stödja och sysslar med allmänt eskapistiska tankar om att det ju måste byggas nytt. Som om det inte bor levande människor i hyreshusen här och som om hyresgästerna till varje pris ska anpassa sig efter restaurangverksamheterna här.  Folk blir överkörda och förslumningen rullar på.
      Ungefär så lagom som man bara kan föreställa sig Ron Pauls egna lilla önskesamhälle i bästa laissez-faire-anda. Som sagt; jag ville bara ge dig små exempel på hur det kan gå.

     4. Ärligt sagt. Det blir lite löjligt när du pådyvlar mig åsikter som jag inte har och samtidigt verkar tror att jag är en okunnig 15-åring.

      Jag är uppvuxen i miljonprogrammet. Jag är 55 år gammal. Jag vet att det finns idioter till småföretagare, precis som det finns idioter till arbetare: Jag vet att Östeuropa var dynga då det saknades restauranger, affärer, butiker, caféer osv. Det var svårt att få tag på vanliga saker och folklivet var icke-existerande. Småföretagsamhet är faktiskt helt nödvändigt för ett samhälle. För att ett samhälle ska kunna bli trivsamt. Faktiskt. Jag vet problemen med ett kapitalistiskt samhälle och företagsamhet. Jag känner till konkurrensens följder och hur det fungera. Det är lite löjligt när du försöker förklara sånt för mig.

      Jag tycker vidare att vi avslutar diskussionen nu.

 3. Tänk så annorlunda saker och ting kan vara. Jag tänker på Möllan
  där jag för egen del bott i några olika lägenheter i sammanlagt ca 20 år. Vissa
  har varit 40-talslägeheter andra sekelskifteshus. Där har det funnits människor
  som bott och jobbat med vanligakneg, eller haft kulturella och sociala
  verksamheter, varit arbetslösa, varit socialbidragsberoende, studerat… Så helt
  plötsligt i en överenskommelse med fastighetsägaren får de ”byta” lägenhet och flytta
  ut från den gamla kåken. Sådant händer när de fått en krog under sig som tycker
  att de har mer rätt än någon annan att driva verksamheter med höga ljudnivåer
  på vardagsnätterna.

  Ofta slutar det med att restauranginnehavaren får hyra in
  sig på hela planet ovanför restaurangen. Först ena lägenheten, sedan nästa och så
  nästa. Och så var bostadspolitiken löst oavsett etnicitet, klasstillhörighet, smak
  eller stil. Vi får väl bo någon annanstans. Sedan får vi väl skylla sig själva
  när idkaren tänjer ytterligare på stängningstiderna.  

  En del restauranginnehavare förstår vad det innebär att
  samverka med hyresgästerna. Medan andra nyrika restauranginnehavare åker hem
  till sin tvåmiljonersvilla där de sover gott om natten och skiter i vilket. Ett
  kulturellt förfarande som sker alltmedan fastighetsägaren ignorerar förslumningen.
  Kapitalet har alltid rätt, antingen de är fastighetsägare eller
  restauranginnehavare.

  Gentrifiering i Möllevången sker på lagom avstånd från
  krogarna. I bostadsrättsföreningen Bageriet kommer de att bo och få nära
  tillgång till det spännande nöjesutbudet i Möllan, dock utan att behöva tänka
  på att bli utsatta för ofrivilligt buller, fukt, sopor och förorenad luft som
  kan ge upphov till astma och i en miljö helt ovärdigt för barn att vistas i.  Men råttorna har rätt kul i alla fall.

  Hyresgästföreningen vill att det ska byggas nytt. Bygg
  framtiden är deras paroll. Det är miljövänligt och hållbart och med likvärdiga
  skatteregler ska det ske. Riv allt vad som finns i hela stan. Hallelulja, så
  var det löst.

  Och vad sker med hyreslägenheterna i stan?  Fastighetsägarna har all anledning att smila
  brett när det är försäljning på gång av de illa skötta upptaxerade lägenheterna.
  Snacka om påtvingad gentrifiering mitt i innerstan.

 4. Det är fler som blivit ”rika”, dvs haft möjlighet att bjuda över varandra med lånade pengar utan amorteringskrav, bara för att fastna i banksaxen. Nu står knivsöder på tur, Hornstull ska bli inne. Det finns underhållande berättelser på nätet om hur busungarna vid Hornstull lyckades komma sig upp och spela med kända orkestrar på 40talet, det var en klassresa det. De var det sämsta man kunde vara på den tiden. Från gatubarn till kändis. Numera är det 47% moderater norr om Hornsgatan, det är antagligen sossarnas tveksamma kvaliteter när det gäller fastighetsskatt som spökar. Väldigt lite invandrare är det också, och många som snart ska i pension. De som är 18 år och bor i området får vackert flytta någon annanstans, precis som i Djursholm. Man får ligga i som ett jehu för att flytta till sin barndoms trakter. Rena åsiktsfria fakta från söder.

Kommentarer inaktiverade.