Hur stor chans har en 55-åring med vänsteråsikter på arbetsmarknaden?

Mycket små skulle jag vilja säga. Personligen har jag sökt någon stans mellan 400 och 500 jobb på 7 år. Jag är utbildad till 3 bristyrken på den svenska arbetsmarknaden. Elektriker, mekaniker och programmerare. Men jobb får jag inte för det. Trots att företagen har svårt att få tag på folk till alla de yrkena.

Samma problem har naturligtvis riksdagsmän med vänsteråsikter och som är över 50 år. De har svårt att få jobb. Även äldre riksdagsmän med andra politiska uppfattningar kan säkerligen ha det svårt, men inte lika svårt och därför är det en högre andel före detta riksdagsmän med vänsteråsikter som uppbär inkomstgarantin än andelen borgerliga. Det är själva anledningen till riksdagens inkomstgaranti finns. Svårigheten för folk som varit politiker under lång tid att komma tillbaks till arbete, att få jobba är det som gjort att man införde ersättningen en gång i tiden. Inget konstigt alls, utan kanske en nödvändighet för att folk ska våga satsa på att vara politiskt förtroendevalda under en period i sitt liv.

Därför tycker jag inte heller det  är nåt att vara upprörd över. Att riksdagsmän uppbär inkomstgaranti alltså. Problemet är istället riksdagsmännens höga löner som gör att de får inkomstgaranti i samma nivå. Det är nivån på ersättningen och riksdagsmännens löner som är problemet, inte inkomstgarantin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

16 Replies to “Hur stor chans har en 55-åring med vänsteråsikter på arbetsmarknaden?”

 1. Ja Anders, då är det väl bäst att löpa högerns linje och bli småföretagare om jag ska tro dig rätt. Det löser ju alla sociala problem…

  1. Så du menar att det blir fler jobb för att man är egenföretagare? Otroligt korkat måste jag säga. Eftersom jag är utförsäkrad sen länge, inte kan få socialbidrag eller nåt annat bidrag heller är jag egenföretagare mot min vilja (vilket du hade kunan räkna ut om du ansträngt dig lite). Men tyvärr får man inte många fler jobb bara för det.

   1. Du säger att marknaden skriker efter folk med din utbildning. men ingen vill anställa dig för att du är vänsterpartist.. Då tar man saken i egna händer.

    Första steget är att sluta se sig själv som ett offer.

 2. Hur många av de avdankade politiker som lever på inkomstgarantin har haft ett eget riktigt jobb någonsin? Vår politik känns full av alla ungdomsförbunds-broilers som ägnat sig åt politik på heltid sedan de gick i högstadiet. Klart det är svårt att få ett riktigt jobb då. Annars borde politiken vara en bra arena för att knyta kontakter, nätverka. Jag har svårt att tänka mig att politiskt engagemang på riksnivå är en dålig merit när det är dags att gå vidare.

  Sedan undrar jag hur det kommer sig att det finns en tendens att vänsterpolitiker oftare fastnar. Beror det på arbetsgivare eller beror det på något annat? Det är inte helt självklart. Inom högern finns ju ett helt annat driv att man ska bygga sin egen lycka och kämpa för sitt eget välstånd. Kan det vara sådana faktorer som ligger bakom?Hur som helst är inkomstgarantin helt uppåt väggarna. Istället bör det utformas en omställningsgaranti som är tidsbegränsad. Då erhålls en trygghet samtidigt som man får incitament att söka sig vidare. Idag får man ju en tämligen god ersättning, så ett jobb måste vara bra glassigt om det ska kunna konkurrera. Varför ta ett vanligt arbetarjobb med 20 000 i lön när man får långt mer utan att lyfta ett finger i inkomstgaranti?

  1. Jag skulle faktiskt tror att de allra flesta av vänsterpartiets och miljöpartiets politiker haft helt vanliga jobb. Överhuvudtaget har de flesta politiker i Sverige vanliga jobb. Det allra överväldigande antalet politiker är nämligen fritidspolitiker.

   Att vänsterpolitiker behöver inkomstgarantin beror just på att de inte kan få nåt jobb. Ingen arbetsköpare vill ha en fackligt aktiv och politiskt aktiv person. Det var anledningen till att inkomstgarantin infördes.

   Det är nivån på både riksdagsmannalönen och inkomstgarantin som är fel. Nivån. De har för höga löner. Inkomstgarantin behövs däremot av de skäl som gjorde att den infördes.

    1. De flesta aktiva politiker och före detta politiker jag känner har haft vanliga jobb. Inte alla. En del har varit studenter.

 3. lika stor möjlighet som en med högeråsikter. Det borde kunna användas som en merit att suttit i sveriges högst beslutande organ. Samtidigt har de flesta ett nätverk som många skulle vilja komma åt. Så det finns nog jobb, bara man vill jobba.

  Höj arvodet och ta bort inkomstgarantin. alt skall den bara gälla i 300dagara som vilken a-kassa som helst.

  1. Så är det inte. Du har uppenbarligen ingen verklighetskontakt. Högerpoltiiker vill inte förändra samhället och är inte fackligt aktiva. De är inget problem för en arbetsköpare. Dessutom kommer de oftare från överklassen och övre medelklassen. De har mindre problem att få jobb än arbetarklass och lägre medelklass.

   1.  ta fram konkreta exempel som styrker det du säger. För mig är det helt klart att politiker eller fd skall leva efter samma premisser som de beslutar att svenska folket skall göra.

    Allt annat är helt fel, oavsett politisk färg. Att tycka synd om för att man är ”vänster” visar bara på en offermentalitet som inte är nyttig.

    1. Det är du som påstår att politiker inte har haft vanliga jobb och som alltså behöver bevisa vad du påstår. Vilket du förstå inte kan. Jag säger bara att du har fel. Det finns mycket få heltidspolitiker i Sverige. Riksdagsmän, regering, regionråd, landstingsråd och kommunalråd. Med cirka 270 kommuner. Snitt kanske 5 kommunalråd per kommun plus de andra så blir det kanske 2 000 – 2 500 heltidspolitiker. Detta är en maximal siffra kan man nog säga. De flesta kommunala politiker är fritidspolitiker och de är i kommunerna de flesta politiker finns.
     http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_kommuner

    2. Ett konkret exempel finns redan i mitt ursprungliga inlägg. Varför tror du att jag inte kan få arbete? Trots fyra utbildningar varav tre är bristyrken. Jag vet att det beror på att jag är vänster och att jag är 55+. Det är inget konstigt eller kontroversiellt påstående utan helt enkelt välkända fakta.

Kommentarer inaktiverade.