Svidande nederlag för Merkels CDU i tyskt delstatsval

I den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen (NRW) var det val igår. Valet var på samma sätt som andra val i Europa under senare tid en sväng åt vänster. Precis som valet i den mindre delstaten Schleswig-Holstein var det också ett nederlag för den tyska förbundskanslern Angela Merkels konservativa parti CDU som backade med 8,3 procentenheter, från 34,6% till 26,3. Socialdemokraterna SPD ökade med 4,7 procentenheter och har majoritet i delstatsparlamentet tillsammans med de gröna. Merkels utpressningspolitik mot andra länder och hennes åtstramningspolitik i Tyskland är inget som är populärt.

Preci som i valet i Schleswig-Holstein ramlade också Die Linke ur delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen. Istället kom det tyska Piratpartiet in. Det tyska Piratpartiet är i motsats till deras svenska motsvarighet att betrakta som ett vänsterparti.

Då Nordrhein-Westfalen är Tysklands största delstat ger valet där en viss fingervisning om hur det kommer att gå i nästa nationella val i landet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements