Som förväntat – nyval i Grekland

Det blir som förväntat nyval i Grekland. Detta det inte gått att få en majoritet för nån regeringsbildning. Ett nyval innebär sannolikt fortsatta framgångar för vänsterpartier som Syriza och Antarsya (kanske kommer de till och med in denna gång, vi får se, men sannolikt inte). Opinionsundersökningar visar att man förvänta sig att Syriza blir största parti. Stalinistpartiet KKE som gick fram ytterst begränsat i det val som nyss hölls kommer däremot knappast att gå framåt utan enligt opinionsundersökningar kommer man att backa medan Demokratiska Vänstern (DIMAR) som inte heller gick fram i senaste valet förmodligen inte heller gör det denna gång.

Opinionsundersökningar visar faktiskt minskat stöd för fascisterna och att konservativa Ny Demokrati och Pasok inte backar så mycket som man kunde tänka sig. Syriza ökning i störd kommer istället från ett minskat stöd till fascister, Oberoende greker och KKE. Opinionsundersökningar visar att Syriza och Pasok skulle få majoritet tillsammans.  Fast Pasok skulle förstås behöva ändra sin politik ifall de ska bilda regering med Syriza. Syriza och Dimar skulle dock inte få egen majoritet enligt opinionsundersökningarna. Då behövs också KKE, men att det sekteristiska partiet skulle samverka med Syriza och Dimar är inte troligt.

Folk vill inte ha det gamla. Folk vill inte betala de rikas spekulationsskulder och de rikas fiffel. Folk vill inte utsättas för utpressning, nedskärningar, åtstramningar och försämringar. Det finns andra vägar att gå.

Läs också: Den grekiska vänsterns organisationer

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kildén & Åsman, Pepprat Rödgrönt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements