Försökte Raoul Wallenberg sko sig på nåns olycka?

Raoul Wallenberg har blivit känd för att att han räddade många judar i Ungern undan döden. Dessutom för att han greps av ryssarna, Sovjetunionen, och aldrig släpptes. Han har blivit en slags symbol för de människor som på olika sätt lyckades rädda judar undan lägren. En anledning till det är just det faktum att han dog i sovjetisk fångenskap. En annan anledning är sannolikt att han tillhör Sveriges mäktigaste familj, visserligen en sidogren, men ändå.

Varför han grep har aldrig kunnat klarläggas, men  rysslandskännaren Begt Jangfeldt som skrivit en bok om Raoul Wallenberg. När han grep av ryssarna i Budapest 1845 förde han med sig 15 kilo guld och smycken värda en förmögenhet liksom stora summor pengar. Ryssarna kan mycket väl ha trott att det handlade om naziguld och naziförmögenheter som han ville undanhålla Röda armén. Frågan är vad det var för guld, smycken och pengar? Guld, smycken och pengar tillhöriga judiska familjer som Wallenberg försökte rädda åt dessa familjer som Jangfeldt och Wallenbergs revisor John Dickinson hävdar? Det är ju en sannolik förklaring men förstås inte den enda. Eller handlade det om guld, smycken och pengar som han försökte sno för att berika sig själv? Inte sannolikt, han var nog tillräckligt förmögen ändå och behövde knappast stjäla.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Historia, Krig, Brott, Raoul Wallenberg, Wallenberg, Budapest, Bengt Jangfeldt, Guld, Smycken, Ungern, Sovjet, Samhälle, Politik

 

Advertisements