Johansson, Mobillån och Guldbrev

Magnus Johansson startade år 2006 företaget Mobillån Sverige AB tillsammans med sin far Björn Johansson. Företaget var ett av de första som arbetade med så kallade SMS-lån. EN verksamhet som ofta kritiseras. Företaget Mobillån Sverige AB har flera gånger anmälts för ocker och tvivelaktiga affärsmetoder men utredningarna har i flera fall lagts ner. Bolaget har dock fällts i Marknadsdomstolen för sin reklam och för sitt sätt att ta ut avgifter, har stämts av Konsumentombudsmannen (KO) och har dömts till böter för att ha brutit mot domen i Marknadsdomstolen.

I styrelsen för Mobillån Sverige AB sitter enligt deras hemsida Magnus Johansson och Dan Hallström men enligt allabolag.se ingår också Suzanne Johansson i styrelsen. Hon är sannolikt Magnus Johanssons mor. Företaget har dotterbolagen SMS Kredit, Nettofinans (Kindara AB) och Mobillån Danmark som alla ägnar sig åt samma typ av verksamhet. Företagen i koncernen använder sig ofta av extrena firmatecknare och externa VD:ar. Richard Charles George Gabler är VD i Mobillån och Bengt Häger är VD i Guldbrev AB.  I Kindara AB sitter Dan Hallström, Magnus Johansson och Sara Kamilla Eleonora Grahn i styrelsen.

Guldbrev grundades år 2009 för att handla med just guld. Enligt allabolag.se ingår Magnus Johansson, Alexander Konrad Wilewski, Magnus Wiberg och Björn Georg Michael Johansson i styrelsen för Guldbrev AB. Den sistnämnde är sannolikt Magnus Johanssons bror och de bägge är också styrelsemedlemmar i Stureparken Invest AB. Guldbrev använder sig i stor utsträckning av sociala medier för att gör reklam och man har en aktiv Facebook-sida och på flera bloggar kan man se vad som eventuellt kan vara betalda eller fejkade poster om fördelarna med att sälja sitt guld till Guldbrev AB. Även sajten Guld365 tillhör företaget Guldbrev AB. Guldbrev har flera gånger och på olika sajter (däribland sidor med kopplingar till konkurrenter så man vet ju inte hur seriös krtiken faktiskt är) på Internet anklagats för oseriösa metoder:

Vi har uppmärksammat att Guldbrev under en lång tid använt sig av diverse knep för att locka kunder. Det rör sig om lockpriser på guld, egna prisjämförelsesajter och så kallad negativ marknadsföring.

Carl Fredrik Nicklas Rosenbaum är extern firmatecknare i Guldbrev AB. Han driver själv företaget CR Development och är styrelsesuppleant i Nordisk Guldhantering AB där Magnus Johansson är enda styrelsemedlem.

De två konurrenterna SMS-Guld och Guldbrev har förutom att skriva illa om varandra på internet också stämt varandra. Bägge företagen har fällts i Marknadsdomstolen för att inte följa lagen. Guldbrev när det gäller 24 olika uttryck och SMS-guld för 5 olika uttryck.

Även i vanlig media förekommer kritik mot Guldbrevs affärsmetoder och det rapporteras om kunder som känner sig lurade:

Barbara Nordberg skickade in ett armband till Guldbrev, som annonserade ett mycket högre gram-pris än hennes lokala guldhandlare. Men värderingsavgiften sänkte priset från drygt 6.000 till drygt 5.300 – en avräkning på 700 kronor:

-Jag tycker det är lurendrejeri. Jag tjänade till slut 19 kronor på att skicka in guldet jämfört med min lokala guldhandlare, säger Barbara Nordberg.

Om priset är 200 och avgiften 29, varför skriver ni då inte att priset är 171 kronor? -Vi vill skilja på priset och kostnaden för värderingen, förklarar Bengt Häger för SVT.

Intressant?
Läs mer: GP1, 2, DN1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

2 Svar på “Johansson, Mobillån och Guldbrev”

  1. sms-lån borde vara förbjudet, enigt lag mot ocker. Höftskynket som används, uppläggningsavgifter och liknande fasta kostnader som egentligen är ränta borde fällas i rätten. Bedrägeri och ocker.

Kommentarer är stängda.