Unga visar inte upp sig sexuellt på nätet

En överväldigande majoritet av Sveriges ungdomar vägrar visa upp sig lättklädda och på sexualiserade bilder på nätet. 8 av tio har aldrig gjort det enligt Ungdomsbarometern (en tveksam nätenkät). Endast en av fem flickor och en av nio pojkar har gjort det någon gång (19 % av flickorna 15-19 år och 13% av pojkarna). De flesta av dessa har gjort det enstaka gånger så det är faktiskt mycket ovanligt att ungdomar visar upp sig lättklädda på nätet. Dessutom i stort sett alltid för någon de känner och ibland privat för någon de inte känt innan. Vilket ju inte en behöver vara fel på något sätt, utan naturligt och ibland också vettigt.

Att ungdomar offentligt skulle exponera sig sexuellt på nätet är alltså inget som föräldrar och andra i allmänhet behöver vara speciellt oroliga för. Det är nämligen ett mycket ovanligt beteende och endast en av tio har gjort det någon gång. Det är som jag ser det inget som är alarmerande och problematiskt med hur ungdomar beter sig på nätet.

Media blåser upp ett icke-existerande problem som om det var en katastrof. De klarar inte att läsa enkla rapporter och feltolkar stora delar av Ungdomsbarometern. Som dessutom är en enkät gjord på nätet och faktiskt därmed är helt ovetenskaplig och säger väldigt lite som svenska ungdomar i gemen. Med flit misstänker jag för alternativet är ju att journalisterna är korkade och så kan det ju inte vara. De vill gärna se problem där inga finns. Det är en slags hysterisk moralpanik utan underlag.

Sen kan jag väl tillägga att det säkert finns en mindre grupp ungdomar som har problem och som visar upp sig sexuellt på nätet och där detta också är ett problem. Men Ungdomsbarometern kan inte användas som underlag för att visa på omfattningen eller förekomsten av ett sådant problem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Mimosa_Pudica

    ”Unga vuxna lider av stela normer – 20-åringar vågar inte skicka bilder över internet till sina partners” hade rubriken låtit om inte DN varit hysteriska kristmoralister…