Ukraina: HBT-personer hotade och misshandlade

Igår skulle Kievs första Prideparad ha genomförts, men paraden ställdes in i sista stund av säkerhetsskäl. Runt hundra paraddeltagare hade samlats på ett flertal olika platser i staden för att så säkert som möjligt kunna ta sig till paradens startplats. Arrangörerna hade tillstånd för att genomföra paraden, men hade hållit platsen hemlig för att försvåra för motdemonstranterna att hitta den. Platsen var känd endast av arrangörerna, polisen och inbjudna journalister.

Cirka en timme innan paradens tänkta avgångstid klockan 14 på söndagen lokal tid började flera olika grupper av motdemonstranter, både religiösa och högerextrema grupperingar, att samlas. Motdemonstranternas antal uppskattades av olika källor till att vara någonstans mellan 400 och ett knappt tusental. Poliserna var något drygt hundratal, men var inte utrustade för att klara av att stå emot attacker mot paraden. Polisen uppgav också till paradens säkerhetsansvariga att de inte skulle kunna klara av att skydda alla paraddeltagare om paraden genomfördes. De parad-ansvariga beslöt därför att inte genomföra paraden.

Vid en spontan presskonferens som hölls utomhus lite utanför stadskärnan i Kiev igår attackerades två av pride-arrangörerna, bland annat ledaren för Gay Forum of Ukraine, Svyatoslav Sheremet. Arrangörerna överfölls av maskerade personer som sprejade tårgas i deras ansikten och attackerade dem med sparkar och slag.

Pride-arrangörerna i Kiev är idag kritiska mot polisen som inte klarade av att garantera säkerheten. De konstaterar också att någon inom antingen polisen eller journalistkåren måste ha läckt information om var paraden skulle hållas.

Den inställda pride-paraden inträffar vid en tidpunkt då Ukraina planerar att införa liknande lagar som bland annat St Petersburg i Ryssland har, där så kallad propaganda för hbt-personers rättigheter förbjuds. Med den föreslagna lagen, som yttrandefrihetskommittén i Ukrainas parlament i onsdags rekommenderade parlamentet att anta, kommer all information om hbt-frågor, pride-manifestationer och liknande att kunna förbjudas.

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund är på plats i Kiev och skulle ha deltagit i paraden igår.

– Det är en skrämmande snabb utveckling åt det sämre som riskerar att ske just nu i Ukraina. Pride-arrangörerna trodde att de skulle kunna genomföra paraden, eftersom de hade fått tillstånd. Men ett tillstånd är ingenting värt om det inte kompletteras med tillräckligt skydd från polisen. Det finns också uppgifter om att polisen helt enkelt inte var villiga att göra sitt jobb, vilket är mycket allvarligt, säger Ulrika Westerlund.

– Att yttrandefrihetskommittén i parlamentet rekommenderade parlamentet att anta lagen kom som en överraskning för hbt-rörelsen i Ukraina. Det är en mycket oroande händelseutveckling, som måste adresseras från Sverige och resten av EU så snart som möjligt. Ukrainas kommande värdskap för fotbolls-EM är också ett tillfälle för omvärlden att protestera mot de förslagna inskränkningar av mänskliga rättigheter, säger Ulrika Westerlund.

Det är helt oacceptabelt att en manifestation som gay-paraden inte kunde hållas, men samtidigt måste alla krafter som vill förändra samhället skaffa sig egna möjligheter att sköta säkerheten. Man måste helt enkelt organisera sig så att man kan bemöta högerextrema hot. På borgarstatens våldsapparat kan man inte förlita sig.

Svensson/RFSL

Intressant?
I media: DN, Newsdesk,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements