Konkurs i Skyways – bolagsplundring?

Flygbolaget Skyways har idag begärt sig själva i konkurs. Konkursbegäran gäller också dotterbolaget City Airline:

Vi beklagar att behöva meddela att Skyways Express AB i dag har försatts i konkurs och dotterbolaget City Airline AB har ansökt om konkurs. Detta betyder att vi tyvärr har tvingats ställa in samtliga flygningar med omedelbar verkan.

Resenärer med bokningar inom den närmaste tiden: Ta kontakt med din resebyrå (i förekommande fall) för att undersöka möjligheterna till ersättning eller ombokning. För resenärer som bokat flighter direkt via vår hemsida måste vi tyvärr meddela att det i nuläget inte är möjligt att via Skyways boka om eller erhålla ersättning. Resenärer som bokat via hemsidan och betalat biljett med kreditkort rekommenderas att undersöka möjligheter till ersättning via kreditkortsföretaget.

Som en konsekvens av dagens besked finns det ingen hjälp att få av Skyways på flygplatserna. Resenärer med bokningar i närtid rekommenderas att själva boka om med annat flygbolag eller tåg, alternativt kontakta sin resebyrå för assistans.

”Vi beklagar djupt att vi inte lyckats lösa situationen och att våra passagerare som konsekvens av detta har drabbats” kommenterar Skyways och City Airlines VD Mikael Wångdahl.

Ägare till Skyways är Manswell Enterprises på Cypern som i sin tur kontrolleras av den krainske miljardären Igor Kolomoyskij. Detta företag ägde tidigare också det danska bolaget Cimber Sterling. I början av maj förklarades detta bolag i konkurs av ägaren som inte ville satsa mer kapital i företaget. På samma sätt är det nu med Skyways.

Utifrån sett ser det hela faktiskt ut som om den ukrainske ägaren ägnat sig åt bolagsplundring snarare än att försöka bygga upp ett flygföretag.

Bolag på Cypern som ägs av ryssar och ukrainare  är också kända för en helt annan sak än bolgsplundring. Nämligen att de används för att tvätta svarta pengar. De svenska och danska flygbolagen kan mycket väl ha ingått i ett sådant upplägg som därmed till viss del liknar Muller och Antonovs fiffel med Saab Automobil.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

PS. Skyways ägs inte av Saléns numera.

Advertisements