Appelrooth & Spalding

Del 3 av 15 i serien Borgarfamiljer i 1700-talets Stockholm

Olof Appelrooth (-1744) var handelsman och rådman i Stockholm fram till sin död. År 1747 taxerades Olof Appelrooths son Carl Appelrooth (1719-97) för handelshusets verksamhet tillsammans med sin 17 år äldre kompanjon, Carl Jacob Spalding (1702-72) som redan tidigare hade arbetat i handelshuset under Olof Appelrooths ledning. Olof Appelrooth var gift med Anna Maria von Yhlen som tidigare var gift med Baltsar Daniel Schmeer. De hade sonen Johan Henrik Schmeer (1697-1768) som, liksom sin halvsyster Hedvig Appelrooth, var gift med en Spalding, Hedvig Dorotea Spalding (1703-65), syster till Carl Jacob Spalding.

Carl Jacob Spalding var gift med Hedvig Appelrooth, en äldre syster till Carl Appelroth. Carl Jacob Spalding hade fått burskap samma år som han gifte sig, dvs 1736, och hade alltså varit handelsman i elva år innan han blev delägare i den Appelroothska firman. Firman var aldrig något större handelshus.

Carl Appelrooth och Carl Jacob Spalding drev handelshus ihop i flera år. De förekom i taxeringslängderna första gången 1748 och fortsatte sedan under hela 1750-talet, kanske ännu längre. Spalding dog 1772, firman gick i konkurs redan året innan. Först fem år senare gjorde Carl Appelrooth konkurs och ytterligare 20 år senare dog han.

Konkursen 1771 genomsyrades av borgenärer som var släkt med Appelrooth eller Spalding. Ett par gäldenärer fanns i London och drev handelshuset Spalding & Brander. Den ene av ägarna, Abraham Spalding (1712-82) var bror till Carl Jacob Spalding. Deras mor hette Anna Christina Brander (1684-1757), hennes syster Brita Elisabeth Brander var gift med handelsmannen Anders Dahlström i dennes första gifte. Abraham Spaldings kompanjon i London hette Gustaf Brander (1720-87) och var eventuellt brorson till systrarna Brander.

Johan Baltsar Schmeer, en annan av borgenärerna var son till grosshandlare Johan Henrik Schmeer som alltså var gift med en syster till Carl Jacob Spalding, Hedvig Dorothea Spalding. Johan Henrik Schmeers mor var Anna Maria von Yhlen som då Johan Henrik Schmeers far dog gifte om sig med Olof Appelrooth, vilken var Carl Appelrooths far.

I äktenskapet mellan Johan Henrik Schmeer och Hedvig Dorothea Spalding föddes sex barn. Sonen Johan Baltzar Schmeer hade fordringar på konkursboet, liksom ytterligare fyra syskon på olika sätt. Systern Anna Maria Schmeer (1733-84) var gift med direktören vid gamla Ostindiska kompaniet, Jakob Schutz.  Borgmästare Daniel Pettersson (1729-1802) och brukspatron Johan Wegelin (1711-88) hade också varson fordran. Daniel Pettersson var gift med Christina Charlotta Schmeer (1735-84) och brukspatron Johan Wegelins maka var Hedvig Schmeer (1737-94), ytterligare en syster till de tidigare nämnda systrarna.

Johan Henrik Schmeer hade förutom flera barn också flera syskon, flera av dessa hade också affärer med Appelrooth & Spalding. Systern Sara Christina Schmeer gifte sig 1722 med handelsmannen Anders Dahlström (1669-1746) i hans tredje gifte (första giftet se ovan). Deras son Olof Dahlström hade också fordringar på Appelrooth & Spalding i konkursen.

En annan syster, Ulrica Schmeer, var gift med borgmästaren i Nyköping, Gerhard Willemoth. Systern Anna Maria Schmeer var gift med Mikael Nilsson Grubb. Den fjärde systern till Johan Henrik Schmeer, Helena Charlotta Schmeer, var också indirekt inblandad. Hon var gift med Anders Smedberg, rådman i Stockholm. Tre personer med namnet Smedberg var borgenärer i konkursen, dock varken Helena Charlotta Schmeer eller Anders Smedberg, utan Johan Ad Smedberg, C.J Smedberg samt Maria Charlotta Wisell, född Smedberg. De var barn till Helena Charlotta Schmeer och Anders Smedberg. Slutligen var Juliana von Asp, född Appelrooth fordringsägare i konkursen. Hon var styvsyster till Carl Appelrooth.

Den totala skulden i den Appelrothska konkursen var nästan 1,2 miljoner dkm, av detta stod släkten för drygt 890 000. De stod alltså för tre fjärdedelar av handelshusets totala skulder.

En syster till Carl Jacob Spalding, Brita Kristina Spalding (1707-82) var gift med Norrköpingshandlaren Lorentz Hultman (1692-1753), en annan syster, Sara Margareta Spalding (1716-87) var gift med kusinen Georg Spalding (1708-41) i sitt första gifte och med Benjamin Hunter (1704-85) i sitt andra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Apiarius (Apiarie) – Västervik och StockholmHultman och Camitz >>
Advertisements

2 Replies to “Appelrooth & Spalding”

  1. Pingback: Schmeer | Svensson

Kommentarer inaktiverade.