Assange utlämnas till Sverige – slutligen, eller?

Del 3 av 20 i serien Assangeaffären 2

Slutligen har det blivit slutgiltigt (?) beslutat i brittisk domstol att Julian Assange ska utlämnas till Sverige för att förhöras om misstankar för våldtäkt. Det är förväntat och på tiden. Fast han kommer säkert att överklaga till nån instans om det är möjligt.

Samtidigt kan man inte undvika att fundera på varför inte svensk polis eller åklagare åkt till Storbritannien för att höra Assange. Om de hade gjort det hade åtal kunnat väckas för länge sen och då hade han kunnat begäras utlämnad. Men det kunde också ha blivit så att inget åtal väckts utan förundersökningen istället lagts ner. Då hade Julian Assange kunnat återgå till sitt vanliga liv (som kanske inte är så vanligt ändå) för länge sen. I vilket fall som helst hade det varit bättre för all inblandade om polisen faktiskt åkt till Storbritannien för att höra honom.

När det gäller Wikileaks så lever det vidare även om Julian Assange haft problem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Osannolikt att Assange döms för sexbrottProblem med Sveriges rättsväsen – Göteborg 2001 och Assange >>
Advertisements

2 Replies to “Assange utlämnas till Sverige – slutligen, eller?”

 1. Undrar om det inte ligger en massa prestige i detta i och med att det har blivit en feministisk fråga. Därför anses det viktigt att han förhörs just i sverige.
  Men det ska bli jäkligt intressant och se ifall Assanges vänner har rätt i att han utvisas till USA. Fredde eller regeringen har inte gjort mycket för att försäkra honom om att det inte kommer att ske, vad jag vet i alla fall.

  Det hade inte varit så svårt för Fredde att offentligt säga att Assange inte kommer att utvisas till USA utan bara att höras i våldtäktsfrågan. Men han har medvetet valt att inte säga det. Varför? Det luktar lite skumt tycker jag.

  Men kanske han anser att han inte behöver säga det då alla vet att han och alla som är involverade i regeringen inte överlever politiskt? om det nu skulle visa sig att ”som av en händelse” begär USAs administration att han utvisas dit.

  Men mot teorin om risk för utvisning från sverige talar väl det faktum att han inte blivit utvisad till USA från Storbritannien under denna tid, som ju säkert har ännu lösare utlämningsavtal än Sverige.

  1. Han kommer inte att utvisas från Sverige. Jag tror inte heller att han blir åtalad. Både svenska myndigheter och Assange agerar som idioter.

Kommentarer inaktiverade.