Hälften av alla brott begås av liten grupp kriminella

Det handlar om en grupp människor som polisen ofta kallar livsstilskriminella, vaneförbrytare eller yrkeskriminella. De utgör ungefär 10% av alla dömda brottslingar  i Sverige men begår ungefär hälften av alla brott. Det handlar i allmänhet inte om människor som har kopplingar till kriminella gäng eller organiserad brottslighet utan missbrukare och människor med sociala problem. Det handlar oftast inte som så grova brott utan om mängder med stölder och liknande mindre brott. Det är ofta människor som kan sluta med brottsligheten om rätt sociala insatser sätts in.

Polisen har sen ett halvår en speciell satsning inriktad på denna typ av brottslingar. Men det finns problem för att få satsningen tillräckligt effektiv och polisen har identifierat och listat några problem:

Gratisbrotten. Livsstilskriminella släpps ofta från häkte i väntan på en plats på anstalt. Under tiden kan de begå många mindre brott gratis utan att straffas. ”Det är skamligt. Att få bukt med det är en avgörande faktor”, menar en polis.

Sekretessen. Flera pekar på att det är svårt att få information från vård och socialtjänst. ”Vi får aldrig återkoppling om socialtjänsten har startat en vårdbehandling på någon på listan”, säger en polis.

Sami Korhonen, på Södermalmspolisen i Stockholm, arbetar konkret med satsningen och har bland annat märkt att åklagarna har blivit bättre på att anhålla för mer ringa brott med hänvisning till listorna och risken för att begå nya brott.

–Nu lägger vi dessutom alla utredningar kring en person på samma enhet. Tidigare har saker trillat mellan stolarna.

Han känner väl till vilka personerna på listan är. Och varför de stjäl. Dels för att skaffa saker de själva behöver, mobiltelefoner och mat, dels för att få saker att sälja för att köpa droger.

–Det finns ett inslag av desperation. Förr eller senare åker de fast.

Det här handlar om den vanlige brottslingen i Sverige, missbrukaren, den vi ser på gatan och ofta kan identifier som en person med problem. Det handlar om folk som har svårt at  få livet att gå ihop, att få livet att fungera. De står för en stor del av brotten. De kommer inte att sluta med brott om inte sociala insatser sätts in, om de inte får hjälp till att leva ett vanligt liv, hjälp med att sluta använda droger osv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Hälften av alla brott begås av liten grupp kriminella”

Kommentarer inaktiverade.