Antalet fall av våld mot kvinnor konstant – det innebär en minskning

DN har idag en artikel om det misslyckade i de satsningar på insatser mot kvinnovåld som den nuvarande högerregeringen infört. Man menar att den varit resultatlös. Huvudbeviset för detta är enligt DN-artikeln att antalet fall av kvinnomord i nära relationer (17 av cirka 90 mord på ett år) inte minskat och att antalet anmälda fall av grov kvinnofridskränkning inte minskat. På tio års sikt har antalet anmälda fall av det sistnämnda brottet ökat kraftigt, i huvudsak beroende på lagändringar och på en ökad anmälningsbenägenhet.

Faktum är att det faktiskt bevisar att denna typ av brottslighet minskar i motsats till vad DN påstår. Eftersom befolkningen ökat i Sverige under samma period så borde också denna typ av brott öka. Men det är också så att grova våldsbrott som mord minskar rent generellt i Sverige. Det betyder att den speciella satsningen mot kvinnovåld sannolikt inte kan vara anledningen till att våldet mot kvinnor står still antalsmässigt och minskar i förhållande till befolkningen.

Kriminologen Mikael Rying menar dock att polisen och myndigheter borde ha kunnat göra mer än vad som görs:

Rying har skrivit rapporter på uppdrag av Brottsförebyggande rådet, Brå, där han kommit med förslag som skulle kunna minska morden. Den senaste rapporten kom 2007, men hittills känner han inte att hans förslag fått gehör.

–?Det jag föreslår är en central instans i varje kommun dit kvinnor kan vända sig och få hjälp av en och samma person. Så att de slipper springa runt till socialtjänst, polis och advokat. Vi ser hela tiden fall av dödligt våld mot kvinnor som hade kunnat undvikas med en bättre samverkan mellan myndigheterna.

Det är uppenbart att alla pengar som regeringen satsat mot kvinnovåld är meningslösa pengar, där är jag överens med DN även om deras bevisföring suger, som använts till saker som inget betyder, saker som inte förändrar nåt. Samtidigt görs inte det som borde göras, dvs förbättra samordningen mellan olika myndigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Antalet fall av våld mot kvinnor konstant – det innebär en minskning”

Kommentarer inaktiverade.