Elit vill inskränka rättssäkerheten

Att ta bort nämndemän är att inskränka rättsäkerheten och att inskränka det demokratisk inflytandet inom domstolsväsendet. Det är att ta bort möjligheten för vanligt folk att vara med och döma och att lämna ut vanligt folk till elitens arrogans och vilja. Det bäddar för rättsövergrepp mot fattiga och för gynnande av andra från eliten. För domare tillhör eliten i samhället, de är en del av överklassen och en del av den lilla grupp i samhället som har makten.

Att ta bort möjligheten att överklaga en dom är också att inskränka rättssäkerheten och utlämna vanligt folk åt elitens goda vilja. För lagar är inte neutrala, de tolkas av elitens företrädare i form av domare,  åklagare och andra jurister i enlighet med deras åsikter, tyckanden och smak. Det styrs av deras tänkande. Att utlämna vanligt folk, för det är mest vanligt folk och inte folk från överklassen som åtalas och döms, åt eliten än mer än i dagens domstolar är att minska rättvisan och demokratin i samhället.

Men att inskränka demokratin och rättssäkerheten på ovanstående sätt är just vad en grupp ur eliten föreslår i dagens SVD.  För att spara pengar och för att de inte vill arbeta så hårt. Jag tycker det säger en hel del om överklassen i detta land. Demokrati och rättsäkerhet tycks inte så viktigt för dem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements