Selimovic vet inte vad han pratar om

Jasenko Selimovic anser att invandrare i USA nästan med en gång anser att det är US-amerikaner, ja han skiver ju amerikaner då han uppenbarligen inte har koll på att amerikaner är folk från världsdelen Amerika och också innefattar latinamerikaner. De senare är största invandrargruppen i USA och det är ju inte så konstigt om de uppfattar sig som amerikaner. För de är ju amerikaner.

Men Jasenko Selimovic menar ju egentligen att folks känner sig som US-amerikaner ganska snabbt. Ärligt sagt är det bara fördomar och dumheter av en man som vill hitta problem i det svenska samhället. Precis som invandrare i Sverige inte känner sig som svenskar känner sig invandrare i USA inte som US-amerikaner och precis som i Sverige känner sig en del av barnen till invandrare som svenskar eller US-amerikaner, men en del gör det inte. I tredje generationenen så är det dock så att i stort sett alla i Sverige känner sig som svenskar, men i USA så anser inte alla att de är US-amerikaner. Det finns invandrargrupper i USA som aldrig lär sig engelska ordentligt. Det finns grupper som levt i USA i århundraden och som inte kan engelska ordentligt. Men precis som i Sverige så finns det också i USA folks om omedelbart anser att de är svenskar.

Det som ibland gör det lättare för invandrare i USA är att det finns så många av den egna gruppen att man faktiskt kan fortsätta sitt liv på exakt samma sätt som i hemlandet, med samma vanor, samma kultur osv. Den extrema segregationen och den stora rasismen i USA gör det paradoxalt nog lättare att vara invandrare på en del sätt, men den försvårar också en fullständig integration och sammansmältning av olika befolkningsgrupper till ett med en gemensam ny kultur. Något som tillsammans med de enorma klassklyftorna i  USA är en del av det som gör landet så våldsamt och brottsligheten i USA så hög.

Så, nej jag tror inte vi behöver nån ny svenskhet (vad nu det är), herr Selimovic. Vi behöver bara var stolta över det vi haft, men som du och dina politiska meningsfränder nu håller på att montera ner. En relativt hög jämlikhet, en relativt stor jämställdhet, små klassklyftor, en fantastisk välfärd, en generös och flyktingvänlig befolkning, en låg arbetslöshet, en bra skola, en bar sjukvård. Det ska vi var stolta över och det håller du och dina meningsfränder i regeringen på att förstöra. Sluta med det och återställ vårt tidigare mycket bättre samhälle så vi kan fortsätta  vara stolta. Det Sverige vi hade var enormt mycket bättre än det USA du vill ha. Det segregerade, rasistiska, odemokratiska, ojämlika, ojämställda och brottsinfekterade USA du tycks håll så högt. Din uppfattning stinker, Jasenko Selomovic.

Förresten, jag heter Anders Svensson, och är född och uppvuxen i Sverige. Jag är också så där härligt ”osvensk” när jag pratar med händerna såväl som med rösten. Det är faktiskt så stora delar av den svenska arbetarklassen pratar, men om det vet förstås inte politikern, ämbetsmannen och regissören Selomovic nånting. Snacka om inskränkt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Mats Carlsson

    Bra skrivet.
    Jag vill också tillägga att den amerikanska konstitutions-patriotismen är på sätt och vis också är en tradition formad av t.ex frihetskriget, Texas´s frigörelse från Mexico, inbördeskriget (som inte till 100% handlade om slaveriet), nybyggar-kulturen och deltagande i två världskrig .

  • Pingback: Reinfeldts bekymmer och Katrine Kielos historielöshet. « miniblogg()